0815hojeníI když jeho charakteristická chuť a vůně je typická spíš pro přípravu skvělých jídel a zdravých pokrmů, není pochyb o jeho blahodárném vlivu na zdraví. Léčivé účinky křenu znali už ve starém Řecku. Používal se jako afrodiziakum a na zmírnění revmatických bolestí. Působí antibakteriálně, využívá se jeho močopudného

účinku, odstraňuje zadržovanou vodu v těle. Měli byste vědět, že pravidelná konzumace pálivého kořene posiluje imunitu, je dobrou medicínou při léčbě nachlazení, chřipky, horních cest dýchacích, při bolestech v krku. Už babky kořenářky doporučovaly nastrouhaný křen při bolestech zad, na potíže s klouby. Křen se spojil s moukou na těsto, hmota se rozprostřela na jemnou látku a přikládala na postižená místa. Křen nikdy nesmí přijít na holé tělo. I v plátýnku může na citlivé pokožce vyvolat silné pálení. Obklad by se neměl aplikovat déle než půl hodiny. V podobě obkladů zabírá křen také na bolesti hlavy. Naši předci ho používali na odstraňování pih a tmavých pigmentových skvrn, kdy křen vyluhovali v alkoholu a s ním postižená místa potírali. Oslazená šťáva z rozstrouhaného křenu je vhodná při chrapotu a kašli, stačí třikrát denně jedna kávová lžička. Ve starých receptářích najdeme spoustu křenových rad. Kromě jiných i jednoduché doporučení, že se výluh z kořenů používá na hnisající rány a jizvy.

(map)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2220028
DnesDnes547
VčeraVčera639
Tento týdenTento týden547
Tento měsícTento měsíc12553

Partnerské weby