Zvýšený krevní tlak je hrozbou současné doby. Navenek se téměř neprojevuje a odtud také pochází přezdívka „tichý vrah“. Pokud je tlak trvale zvýšený, zatěžuje tepny a srdce a zvyšuje pravděpodobnost infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Na vysokém

tlaku se podílí nadváha a obezita, nedostatek pohybu, stres, dědičné dispozice, přejídání, zvýšený příjem soli v potravě, nadměrná konzumace alkoholu a některé nemoci, jako jsou cukrovka, poruchy funkce ledvin nebo štítné žlázy. Ve většině vyspělých zemí postihuje nemalou část populace a každý čtvrtý občan České republiky má vysoký krevní tlak.

Od počátku padesátých let minulého století jsou zveřejňovány studie potvrzující vztah mezi solením a vysokým krevním tlakem. Někteří odborníci ale považují hypertenzi za nemoc vyvolanou více nedostatkem vápníku než častěji udávaným nadbytkem sodíku. Je však jisté, že nadbytek soli může již existující vysoký krevní tlak ještě zvýšit a vyvolat následné komplikace, jako selhání ledvin, mozkovou příhodu a podobně. Ale jen dlouhodobé omezení soli může přinést uspokojivé výsledky. Nezapomeňte, že až tři čtvrtiny denního příjmu soli pochází z polotovarů a fastfoodové stravy. Vyhýbejte se příliš slaným jídlům a konzervovaným potravinám, polévkám ze sáčku, hotovým omáčkám, omezte konzumaci sýrů a potravin či pokrmů s glutamátem sodným, nevhodné je i polévkové koření, kečup, hořčice, sójová omáčka, chipsy, solené oříšky. Máte-li nadváhu či obezitu, zredukujte přísun potravy a ve svém jídelníčku snižte konzumaci masa, uzenin a kalorických potravin, sladkostí, zákusků, sušenek a sladkých nápojů.                       

(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2277036
DnesDnes147
VčeraVčera1344
Tento týdenTento týden1491
Tento měsícTento měsíc9285

Partnerské weby