Jako peptické vředy se označují onemocnění, při nichž se v oblasti trávicího ústrojí, vyměšující kyselinu solnou a pepsin (proto peptické vředy), tedy obvykle v žaludku a dvanáctníku, vytvoří defekty ve sliznici. Dvanáctníkové vředy

jsou asi dvakrát až třikrát častější. Nejzávažnější komplikací vředové choroby je perforace (prasknutí) vředu, která se projeví buď zvracením krve, nebo odchodem natrávené krve ve stolici a může ohrozit život nemocného. Vředy jsou výsledkem nesprávné a nepravidelné stravy, nadměrné konzumace alkoholu, přemíry kofeinu, kouření, infekce, některých onemocnění a léků, stresu a důležitou roli sehrává i dědičnost. V 80. letech minulého století byl učiněn průlomový objev týkající se vzniku peptických vředů. Australští badatelé našli v žaludku bakterii, která byla později nazvána Helicobacter pylori. Nacházela se u většiny osob s peptickými vředy.

Onemocnění peptickým vředem je v zásadě chronické, to znamená, že vřed se pravidelně vyskytuje a zase mizí, většinou na stejných místech v žaludku či dvanáctníku, a opakuje se v určitou dobu. Tou bývá jaro a podzim, ale tento rozdíl se v posledních létech poněkud stírá. Choroba se často objevuje mezi třicátým až padesátým rokem života, častěji u mužů než u žen.

Co na talíř nepatří?

Úprava stravování je velice důležitá, je vhodné jíst pravidelně menší porce jídel a častěji. Stravu konzumujte přiměřeně teplou, ne horkou či příliš studenou, aby nepůsobila dráždivě.

Nedoporučují se složky potravy, které podněcují žaludeční sekreci. Je nezbytné šetřit trávicí trakt a vyhnout se dráždivé stravě, těžce stravitelným a tučným, slaným či kořeněným jídlům, živočišným tukům, pokrmům se sójovou či worcesterskou omáčkou a hořčici. Dráždivě působí masové vývary a šťávy z masa, uzeniny, uzené ryby, přepálený tuk a smažené pokrmy.

Nevhodná je konzumace luštěnin a některých druhů zeleniny, zejména zelí, kapusty, květáku, kedluben, nakládaných okurek a česneku.

Omezte cukr a veškeré sladkosti, čokoládu, neboť strava s vysokým obsahem cukrů podporuje tvorbu žaludečních kyselin. Vhodné nejsou ani sladké snídaně.

Nepijte černý čaj a omezte nápoje s kofeinem, limonády, kyselé ovocné šťávy a džusy, sycené nápoje. Vzdejte se alkoholu, zvlášť nebezpečný je koncentrovaný alkohol. Kombinace alkoholu s léky způsobuje porušení sliznice.

(žuk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1919190
DnesDnes317
VčeraVčera699
Tento týdenTento týden5399
Tento měsícTento měsíc15530

Partnerské weby