Divertikulóza tlustého střeva postihuje asi třetinu osob nad padesát let a více než polovinu osob starších sedmdesáti let. Jde o civilizační chorobu, jejíž výskyt souvisí s moderním životním stylem a stravovacími návyky. Divertikly jsou výchlipky sliznice tlustého střeva

způsobené mnohaletou konzumací potravy s nízkým obsahem vlákniny, významnou roli sehrávají i dědičné dispozice.

Špatné stravovací návyky

Rizikovým faktorem jsou špatné stravovací návyky. Nevhodný je nepravidelný příjem potravy, přejídání se a konzumace bílého pečiva a dalších potravin, které mají snížený obsah vlákniny. Ta je ve stravě velmi důležitá, neboť urychluje vyprazdňování, podporuje zažívání a udržuje dobrý stav tlustého střeva. Pokud se rozhodnete její množství ve stravě zvýšit, dělejte tak postupně. Rozplánujte si to na období nejméně šesti týdnů, aby se trávicí ústrojí mohlo změně přizpůsobit. Osobám, které doposud konzumovaly stravu s nízkým obsahem vlákniny, obvykle její větší množství ve stravě způsobuje během prvních týdnů nadýmání a nadměrné hromadění plynů ve střevech.

Co na talíř nepatří

Ořechy, oříšky či semínka obsahují tvrdé části, které se mohou zachytit na výdutích a způsobit zánět. Po překonání tohoto onemocnění bychom už neměli tento typ potravy vůbec konzumovat. Je nutné omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Je také na místě výrazně omezit konzumaci masa a masných výrobků. Nejezte ani ovoce a zeleninu s velkým množstvím zrníček - maliny, jahody, ostružiny, fíky, rajčata.

(žuk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2102000
DnesDnes73
VčeraVčera1169
Tento týdenTento týden2234
Tento měsícTento měsíc23786

Partnerské weby