Před řadou let u nás infekce zvaná listerióza přinesla ztráty na lidských životech, čímž se potvrdila její nebezpečnost. K infikování listeriemi, tedy malými bakteriemi, došlo přitom vždy po jídle. Jednalo se o konzumaci tepelně nezpracovaných potravin, při jejichž výrobě

se často používají nepasterované mléko, některé měkké zrající sýry nebo lahůdkové saláty. Listerióza ohrožuje na životě pouze pacienty, jejichž organismus se musí vyrovnávat se změnou zátěže. Nejohroženější skupinu představují staří lidé s mnoha zdravotními problémy, dále pacienti, kterým imunitu výrazně snížily ozařování a chemoterapie nebo léky na potlačení imunitní reakce po transplantaci orgánů. Zejména u těhotných žen je až dvacetkrát vyšší riziko nákazy, takže tvoří až třetinu všech případů. U některých pacientů s diabetem, s onemocněním ledvin a HIV pozitivních je pak riziko nákazy mnohonásobně vyšší. Nejohroženější skupiny by se měly proto raději vyhýbat rizikovým potravinám a důkladně tepelně zpracovávat syrová masa, která se doma připravují. Po zpracování syrového masa je nutné si důsledně umývat ruce, pečlivě oplachovat použité pomůcky a zamezit kontaktu masa s ostatními potravinami. Rizikové potraviny by pak měly být dobře skladovány v chladu, neboť při vyšších teplotách se v nich mohou zdraví nebezpečné bakterie rychleji rozmnožovat.

(kov)

Bylinné a další přírodní prostředky pro zdraví najdete na: www.spiritobchod.cz

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2184798
DnesDnes519
VčeraVčera524
Tento týdenTento týden3828
Tento měsícTento měsíc11737

Partnerské weby