Kyselá chuť podporuje dobré trávení a snižuje nadýmání, slaná očišťuje tělo a zvyšuje smyslové touhy, pálivá čistí krev a podporuje funkci horních a dolních cest dýchacích, hořká chuť pomáhá organismus detoxikovat. Sladká chuť zase regeneruje organismus při slabosti a vyčerpání. Jak

nejlépe vyhovíte svému tělu?

Léto: Pestrá sklizeň čerstvých plodů

Léto je především obdobím zvýšené aktivity srdeční a oběhové činnosti. Vyvolává potřebu hořké chuti, dostatku tekutin, kvalitních tuků, vitaminů, minerálů a lehčí stravy. Hořká chuť snižuje napětí v organismu, usnadňuje trávení a podporuje chuťové vlastnosti potravin. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. Hořká chuť ráno stimuluje funkci žaludku a podporuje tvorbu trávicích enzymů, v poledne srdce a tenké střevo, večer posiluje krevní oběh.

Hořké reguluje vylučování tekutin z organismu, ředí krev, zlepšuje trávení, dobře působí na činnost srdce. Trávicí orgány pracují v létě intenzivněji. Jejich funkci podporují cukry tvořící energetické zásoby ve svalech a játrech. Zdrojem jsou obiloviny, nejlépe celozrnné výrobky. Mezi doporučované potraviny patří kořenová zelenina, z ovoce jsou vhodné především druhy, které vyrostly v našem zeměpisném pásmu.

Podzim: Sezónní ovoce a zelenina

Tato roční doba je charakteristická zvýšenou aktivitou plic a tlustého střeva, což vyvolává potřebu pikantní, ostré a kořeněné chuti. Tu získáte z cibule, česneku, pažitky, řeřichy, celeru a černé ředkve. Vhodná je i chuť sladká, slaná a kyselá. Skvělá je dýně, červená řepa a další zelenina. Jako příloha se hodí rýže, zejména natural, vzhledem k obsahu cenných minerálů a vitaminů především skupiny B.

Při vaření v tomto ročním období používejte kmín, majoránku, dobromysl a další koření.

(luv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2261235
DnesDnes829
VčeraVčera580
Tento týdenTento týden2824
Tento měsícTento měsíc16643

Partnerské weby