Výborně chutnají jako smaženice orestované na cibulce s přidanými vejci. Báječně osvěží jakýkoli zeleninový salát, skvělé jsou na chlebu namazaném máslem či jednoduchou tvarohovou pomazánkou. Pro svoji dietetickou hodnotu, nízký obsah kalorií by

neměly chybět v jídelníčku lidí, kteří si hlídají váhu a potřebují se zbavit nadbytečných kilogramů. Ředkvičky jsou zdrojem vitaminu C, A, E, velkého množství vitaminů skupiny B, betakarotenu. Kromě toho obsahují hořčík, fosfor, draslík, vápník, hořčičné oleje a silice, které mají na svědomí štiplavou chuť, ale také dezinfekční účinky.

I v lidové medicíně zaujímají ředkvičky významné místo, jejich léčivé účinky jsou nesporné. Posilují imunitu, zvyšují vylučování cholesterolu, zlepšují metabolismus. K léčebným účelům se používá šťáva, která výrazně podporuje tvorbu žluče, zlepšuje funkci jater, čistí organismus. Ve starých receptářích se doporučuje šťáva z ředkviček dochucená medem při nechutenství, kašli, na zvýšení tvorby mléka kojících matek. Rozmačkanou nebo nastrouhanou ředkvičkou natírali naši předci hnisající rány a jizvy, bolavá místa postižená dnou či revmatismem. Zkušení bylináři o nich tvrdí, že mají schopnost zlepšovat mozkovou činnost, díky vyššímu obsahu draslíku působit močopudně a posilovat celkovou obranyschopnost organismu, léčit dýchací cesty. Pozitivní účinky se ředkvičkám připisují i v souvislosti s prevencí rakoviny či zácpou.           

(es)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2253534
DnesDnes160
VčeraVčera762
Tento týdenTento týden1584
Tento měsícTento měsíc8942

Partnerské weby