O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané. Střídmá konzumace tohoto blahodárného nápoje má mnoho příznivých účinků na organismus, na čemž už se vědci jednoznačně shodli.

Medicína nejen pro srdce

Víno obsahuje přibližně šest set složek, které v různé míře ovlivňují naše tělo. Při účinku na zdraví tedy nejde jen o samotný alkohol, ale i o obsah a vzájemný poměr podpůrných látek, které jsou dané odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami a také zvolenou výrobní technologií. „Víno v malém množství je zdraví nesmírně prospěšné. Infarktů je o 40 až 60 % méně, což je potvrzeno vědeckými instituty na celém světě,“říká prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc.

Víno má výrazné antioxidační účinky, některé působí také protinádorově a významně ovlivňují obsah cholesterolu v krvi, čímž působí preventivně proti kardiovaskulárním nemocem, hlavně infarktu. Nemoci srdce jsou přitom u nás stále nejčastější příčinou úmrtí. Tento nápoj obsahuje také minerální látky (zabraňují řídnutí kostí) a poměrně velké množství vitaminů, především skupiny B. Ty napomáhají srdci, podporují činnost rohovky a sítnice, zvyšují imunitu, mají význam při tvorbě hemoglobinu a v neposlední řadě také omezují únavu a přispívají k léčbě depresí. Unikátní kombinace prospěšných látek tak dělá z vína dokonalý zdravotní koktejl, který hravě vydá za velké množství ne vždy nejlevnějších a nejúčinnějších doplňků stravy.

Už Hippokratés věděl...

Pití vína jde ruku v ruce s posezením u dobrého jídla. U vína se více povídá, lépe zpívá a v konečném důsledku méně konzumuje alkohol než třeba u piva či destilátů. U vína nás také mnohem více zajímá, co pijeme, jinými slovy upřednostňujeme kvalitu před kvantitou. Se sklenkou vína relaxujeme a dopřáváme si pohodu a klid, což je další podstatný bonus. Víno se již dříve využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů - proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zase pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemoroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství. Hippokrates během své lékařské praxe aplikoval velmi často víno jako diuretikum a také ke snížení tělesné teploty.

Zdravotní přínosy pití vína ale nejsou omluvenkou pro velké večírky a těžká rána. Tím si naopak spíš ublížíme, jelikož organismu pak dá zabrat, aby se z kocoviny dostal. Pokud chcete tělu konzumací vína prospět, je ideální držet se hranice1,5 až 2 dl vína denně u žen, u mužů je přijatelný až dvojnásobek.Teď se možná ženy cítí ukřivděny, ale tato hranice odpovídá tělesné konstituci a toleranci organismu vůči alkoholu. Jaké víno? Bílé, růžové nebo červené? No přece to moravské, které chutná snad všem.

(tz, mav)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2165959
DnesDnes428
VčeraVčera695
Tento týdenTento týden1759
Tento měsícTento měsíc12135

Partnerské weby