Občas se mohou vyskytnout situace, kdy nám přestane cokoli chutnat. Trvá-li však nechutenství dlouho a je-li doprovázeno výrazným úbytkem na váze, je třeba se poradit s lékařem. Pro povzbuzení chuti k jídlu je vynikajícím prostředkem šálek mrkvové

šťávy. Z ruského lidového léčitelství pochází recept na výborný malinový nápoj, který podporuje chuť k jídlu. Čtyři lžíce malin spaříme 300 ml vařící vody a necháme 4 hodiny louhovat. Scedíme a pijeme 100 ml třikrát denně před jídlem. Čaj z chmelových šištic je osvědčeným prostředkem na povzbuzení chuti k jídlu. Hlavními účinnými látkami jsou hořčiny, které spoluvytvářejí charakteristickou chuť piva. Také umírněné množství piva působí na činnost zažívacího traktu a stimuluje tvorbu slin a trávicích šťáv. Další bylinkou proti nechutenství je pelyněk. Ten se již ve starověku těšil velké vážnosti a byl chválen jako lék podporující trávení a „zahřívající žaludek“. Nedoporučuje se ale jeho dlouhodobé užívání. Jablečník nedostal své české jméno nadarmo - celá rostlina příjemně voní jablky a podle toho ji také nejlépe poznáme. Čaj povzbuzuje chuť k jídlu a pijeme jej nejlépe neslazený a před jídlem. Éterické oleje společně s hořčinami, které obsahuje andělika, podněcují chuť k jídlu a také příznivě ovlivňují sekreci žaludečních šťáv, podporují trávení.            

(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2258545
DnesDnes134
VčeraVčera751
Tento týdenTento týden134
Tento měsícTento měsíc13953

Partnerské weby