Když na stráních dozrají šípky, vypravíme se na ně s dětmi. Sběr není právě příjemný, ale trochu poškrábané ruce nevadí. Šípky obsahují celou řadu látek důležitých pro zdraví. Jde zejména o vitaminy C a A, některé vitaminy

skupiny B, pektin či hořčík. Díky vysokému obsahu „céčka“ jsou vhodné pro posílení imunity a pro boj s nachlazením. Nejčastěji se šípky suší a přidávají do čajů, dají se využít i do marmelád či protlaků.

Šípky sušené

Na sušení vybíráme sytě červené, ale mrazem nezměklé, šípky. Zbavíme je stopek i okvětí, omyjeme a osušíme. Sušíme je na lískách v jednoduché vrstvě, a to nejprve osm minut při 100 °C a potom je dosoušíme při teplotě nejvýše 60 až 65 °C. Tak se v nich zachová vysoký obsah vitaminu C. Sušené šípky slouží v zimě k přípravě lahodného a velmi zdravého čaje. Ukládáme je v dobře uzavíratelných sklenicích.

Šípkový čaj

Dvě lžíce šípků před vařením namočíme na několik hodin do půl litru studené vody. Poté směs zahřejeme k varu (nevaříme), scedíme a ihned podáváme.

Šípkový protlak

Patří k těm výrobkům, které bychom měli ihned koupit, jakmile se v obchodě objeví. Jednak pro vysoký obsah vitaminu C, jednak pro výjimečnou chuť. Nejjednodušší použití - zvlášť v období chřipkových onemocnění - je konzumace po lžičkách. Šípkový protlak však velmi dobře chutná i promíchaný s jogurtem či vyšlehaný s tvarohem.

(dra)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1915766
DnesDnes224
VčeraVčera849
Tento týdenTento týden1975
Tento měsícTento měsíc12106

Partnerské weby