V hornatém Valašsku nebylo nikdy jídla nazbyt. Ale šrůtky slaniny visely snad i v té nejchudší domácnosti. Věřilo se totiž na její uzdravující účinky. V knize Gabra a Málinka od Amálie Kutinové je popsán důkaz, že tomu tak bylo. Hlavní hrdinky na jednom výletu pořádně nastydly a matka jim na noc

uvázala šátek na krk, do kterého vložila plátky slaniny. Ta jim měla horkost z těla, podle lidového receptu, vytáhnout.

Slanina není zrovna potravinou, kterou bychom měli zařadit do každodenního jídelníčku ve větším množství. Ovšem denní dávka 20 gramů neublíží, naopak je prospěšná svým obsahem nenasycených mastných kyselin, které normalizují metabolismus. Cholesterol se neusadí na stěnách cév a z těla se vyloučí přirozenou cestou. Toto malé množství zároveň chrání i mozek, srdce a další orgány.

Pokud máte potíže s klouby, pak vězte, že i zde by vám mohla slanina pomoci. Nakrájejte slaninu na dlouhé plátky. Oviňte plátkem postižený kloub a následně ovažte obvazem. Nechte působit celou noc. Léčbu opakujte sedm nocí. Ale pokud jsou bolesti revmatického původu, namočte slaninu do francovky nebo do octa po dobu alespoň šest hodin a pak použijte.

Slanina je i lidovým lékem na tvrdé a popraskané paty. Připravte si citron a slaninu. Citron překrojte po délce a vydlabejte dužinu. Zbylou kůru vystelte tenkými plátky slaniny, přitlačte na paty, navlékněte na noc staré tlusté ponožky a budete mít paty jako miminko.

(elk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1829227
DnesDnes97
VčeraVčera796
Tento týdenTento týden2682
Tento měsícTento měsíc19661

Partnerské weby