Kost si může zlomit v podstatě kdokoli, i když k tomu dochází zejména u starších lidí. U osob s křehkými kostmi mohou vést ke zlomeninám i drobné úrazy. Výživa s dostatečným množstvím vápníku, hořčíku, vitaminů C a D a dalších látek

zlepšuje hojení kostí. Kyselina fytová snižuje využitelnost minerálů obsažených ve stravě. V celozrnných výrobcích, potravinách s vysokým podílem vlákniny, neloupané rýži a dalších obilninách se objevuje ve formě soli - fytátů, které na sebe vážou minerály v něm obsažené (zejména draslík a hořčík, dále železo, vápník, zinek a fosfor). Tvoří s nimi pevné vazby a vytváří tak komplexní, pro lidský organismus velmi obtížně stravitelné, složky. Nepřítelem vápníku jsou také potraviny s vysokým podílem kyseliny šťavelové - špenát, rebarbora, mangold, červená řepa, čokoláda, která omezuje vstřebávání vápníku. Vápník se v těle nejlépe vstřebává v kyselém prostředí, které lze podpořit pitím ovocných šťáv a džusů. Nejúčinnější vstřebávání je večer a v noci. Výhodnější je tedy konzumovat sýry a mléčné výrobky odpoledne a večer.

(žuk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1991272
DnesDnes638
VčeraVčera824
Tento týdenTento týden2292
Tento měsícTento měsíc10888

Partnerské weby