Není-li srdce dostatečně zásobeno kyslíkem, dochází ke svíravé nebo palčivé bolesti na hrudi. Bolest většinou začíná za hrudní kostí a vystřeluje do ramen, paží nebo dolní čelisti. Záchvat anginy pectoris může trvat až 15 minut a vyvolává ho obvykle

stres, větší námaha, vzrušení a stavy úzkosti. Pokud nebudete věnovat dostatečnou pozornost radám lékaře a doporučené léčbě, může se angina pectoris vyvinout i v akutní srdeční záchvat.

Proč máme anginu pectoris?

Svíravé až palčivé bolesti na hrudi jsou důsledkem snížení přívodu krve zúženými tepnami zásobujícími srdce, což souvisí s tvorbou aterosklerotických plátů. Nejčastější příčinou těchto změn je zvýšená hladina cholesterolu v důsledku jeho nadbytečné konzumace v potravě. Dalšími rizikovými faktory vzniku anginy pectoris jsou vysoký krevní tlak, kouření, stres, cukrovka, nedostatek pohybu a rodinná zátěž. Pokud se vyskytne srdeční infarkt u rodičů, zvyšuje se riziko výskytu nemoci i u dětí. Ženy jsou před rozvojem aterosklerózy chráněny příznivými účinky svých pohlavních hormonů. Po hormonálním přechodu však muže rychle dohánějí a ve věku 75 až 80 let je frekvence výskytu u obou pohlaví prakticky stejná.

Co nám chybí?

Antioxidační účinky vitaminu C a vitaminu E pomáhají v prevenci, chrání před kornatěním a zlepšují stav tepen. Vitamin E navíc blokuje usazování škodlivého cholesterolu v tepnách. Pacienti se srdečním onemocněním mají zpravidla nízkou hladinu minerálu hořčíku, který zabraňuje křečovitým stahům srdečních tepen. I mírný nedostatek hořčíku může zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Dejte si na talíř

Jezte nízkotučnou stravu s vysokým obsahem vlákniny v podobě čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných potravin, čímž zvýšíte příjem nezbytných antioxidantů.

Součástí jídelníčku by měly být mořské ryby, neboť jsou bohatým zdrojem omega-3mastných kyselin, které zabraňují kornatění tepen a zlepšují přísun krve k srdci.

Při prevenci onemocnění srdce je na místě oprášit zvyky našich babiček a konzumovat co nejvíce cibuli a česnek. Vědci nyní potvrzují, že tyto potraviny jsou velkým přínosem pro zdravé srdce a cévy.

V jídelníčku by měly být zastoupeny potraviny, které jsou prospěšné našemu srdci, například rajčata, papriky, špenát, brokolice, zelené bylinky a luštěniny.

Pravidelná konzumace mandlí, vlašských ořechů, lískových oříšků a pistácií pomáhá zlepšovat také činnost srdce a působí preventivně proti kornatění tepen.

Uzeniny tělu neprospívají

Ve svém jídelníčku výrazně omezte přísun potravin, které obsahují živočišné tuky, například masa (zejména vepřového), uzenin a tučných mléčných výrobků.

Vyhýbejte se těžkým a smaženým jídlům, která mohou vyvolávat záchvaty.

Zdraví v každém doušku

Stěny cév budou elastičtější, pokud budete pít šťávu z červené řepy, mrkve a celeru.

Mimořádné pozornosti v boji proti srdečním nemocem se dostalo i typickému nápoji Asie - zelenému čaji, který je fyziologicky aktivnější než černý čaj. Tonizuje sval srdce, snižuje křehkost stěn krevních kapilár a má celkově posilující účinky. Doporučuje se pít jeden šálek čaje dvakrát až třikrát denně.   

(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2202871
DnesDnes254
VčeraVčera595
Tento týdenTento týden2545
Tento měsícTento měsíc12621

Partnerské weby