K zelenině, která čistí krev a snižuje krevní tlak, patří okurky, tykve a cukety. Pro ně je typický zejména vysoký podíl vody (okolo 90 procent), přičemž zbytek připadá na vitaminy a minerální látky, významné pro lidský organismus. Vzhledem ke značnému obsahu vody je jejich kalorická vydatnost velmi nízká, což znamená, že jedna průměrná salátová okurka dodá tělu tolik energie jako jedno jablko.
Cuketa obsahuje vitaminy B 1 a B2, jež jsou důležité pro svalovou činnost a nervový systém. Tykve zase obsahují provitamin A (karoten), který se v lidském těle přeměňuje na vitamin A, jenž podporuje tvorbu a udržování pokožky i vlasů. Tykvovité zeleniny jsou bohaté na draslík, jenž podporuje tvorbu a udržování pokožky i vlasů. Tykvovité zeleniny jsou bohaté na draslík, mající zásadní význam pro látkovou výměnu svalových a nervových buněk. Dále působí močopudně, mírně projímavě, přispívají k čištění pleti a ke snížení krevního tlaku. K dobrým vlastnostem přispívá též velmi nízký obsah sodíku. Jsou doporučovány zejména při chorobách ledvin a močového měchýře. Pomáhají k celkovému ozdravení a povzbuzení látkové výměny.
(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2313309
DnesDnes412
VčeraVčera852
Tento týdenTento týden3784
Tento měsícTento měsíc20235

Partnerské weby