Pomalu, ale jistě vyhlížíme jaro. Tělo je ale zesláblé zimním obdobím a hůře vzdoruje nastuzení a chřipkovým virům. Pokud jen kýcháme a kašleme, případně máme trochu zvýšenou teplotu, může to mít na svědomí zánět horních cest dýchacích a nemusí to znamenat, že se o nás pokouší chřipka. Tu doprovází zpravidla bolesti svalů či hlavy, malátnost, únava, nechuť k jídlu a většinou vysoká horečka. V takovém případě zůstaneme v posteli. Je pravdou, že se většinou vyléčí po týdnu, ale je nebezpečí, že v některých případech zůstávají komplikace v podobě zánětu pohrudnice, průdušek či zápalu plic.
Jak se vyhnout chřipkovému onemocnění? Na to není univerzální odpověď. Důležité je konzumovat co nejvíc vitaminů, které najdeme v ovoci a zelenině. Do jídelníčku zařazujeme co nejvíc pomerančů, grapefruitů, kiwi, papriky, rajčata, brambory a ořechy.
Z bylinných prostředků podpoří imunitu například rakytník řešetlákový, echinacea purpurová. Právě echinacea může zmírnit projevy chřipky, bronchitidy, alergie, zároveň má výborné detoxikační účinky.
V rámci prevence je důležité pít dostatek tekutin, ať už v podobě obyčejné vody, v přiměřené míře minerálek, bylinných čajů. Rozumně se otužujeme, oblékáme se podle momentálních povětrnostních podmínek, dbáme na kvalitní spánek, dostatečnou relaxaci a odpočinek. Také psychická pohoda přispěje k regeneraci organismu, bude mít blahodárné léčebné účinky.
(mv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2203089
DnesDnes472
VčeraVčera595
Tento týdenTento týden2763
Tento měsícTento měsíc12839

Partnerské weby