Je to nenáročná a rychle rostoucí jednoletá naťová zelenina i bylina. Šťavnaté listy řeřichy sklízíme v období před rozkvětem, později mají pálivou chuť. Mladé listy mají specifickou vůni, chutnají příjemně štiplavě, připomínají ostřejší ředkvičky nebo křen. Jedná se o velice zdravou zeleninu podporující trávení. Má vysokou biologickou hodnotu. Obsahuje vitamin C, vitaminy řady B, glykosidy, silice, kyselinu listovou, z minerálních látek například železo, vápník, hořčík, draslík a síru. Ovlivňuje trávení a chuť k jídlu, působí protizánětlivě, je nápomocnou bylinou při chudokrevnosti a jarní únavě, posiluje imunitu.
Na dochucení pokrmů se používají mladé rostlinky v čerstvém stavu. Řeřicha se nemá vařit, protože vařením ztrácí vitamin C a nepříjemně páchne. Není vhodná ani na zmrazování. Z mladých lístků připravujeme salát s kvalitním olejem a citronovou šťávou. Výborná je v kombinaci s hlávkovým salátem, dochutí majonézu, slané omelety, bylinkové máslo, smažená vajíčka, je vhodnou ozdobou na obložené chlebíčky, může se přidat do omáček. Široké uplatnění nachází při přípravě pomazánek.
K pěstování řeřichy nepotřebujete žádný balkon ani zahrádku. Naklíčíte ji velmi snadno. Stačí jen vzít tácek od masa, vyložit ho mokrou vatou, nasypat na ni semínka řeřichy a do tří dnů pěkně naklíčí.
(vít)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237377
DnesDnes482
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1315
Tento měsícTento měsíc13442

Partnerské weby