Cukrovka je velmi rozšířené onemocnění. Pokud není diabetes léčen nebo nejsou dodržovány doporučené zásady léčby, může dojít ke vzniku dalších závažných onemocnění a komplikací.
+ Strava s nedostatkem cenných látek vyvolává okamžité zvýšení obsahu cukru v krvi, a na talíři by proto neměly chybět celozrnné potraviny, obilné klíčky, ryby, libové maso, zelenina, ovoce, ořechy a různá semínka.
+ Potrava bohatá na vlákninu pomáhá udržet hladinu krevního cukru v mezích. Vláknina zpomaluje vstřebávání uhlovodanů - složitých cukrů z potravy (obilniny) - a navozuje pocit sytosti.
+ Zvýšená konzumace česneku, cibule a pórku je vhodná pro nemocné s cukrovkou, neboť pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižuje hladinu krevního cukru.
+ Důležitá je konzumace syrového i kysaného zelí, neboť obsahuje rostlinný „inzulín“ a další cenné látky.
+ Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.
+ Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace mořských ryb výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky. Stejný význam má i konzumace lněných semínek nebo oleje.
+ Ideální potravinou diabetiků jsou luštěniny, zejména sójové boby a výrobky ze sóji. Při jejich pravidelném příjmu dochází ke snižování hladiny krevního cukru a cholesterolu.
+ Mnoho výzkumů bylo zaměřeno na skořici, která ulehčuje trávení sladkostí. Připravujte si co nejčastěji pokrmy se skořicí, lze ji použít i při přípravě čaje či jiného nápoje.
+ Budeme-li používat jako koření šalvěj, pomůže nám snížit hladinu krevního cukru v krvi.
+ Také čaj z kopřivy má význam při léčení diabetu, neboť podněcuje činnost slinivky břišní k vyšší sekreci inzulínu.
(žuk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1973256
DnesDnes738
VčeraVčera871
Tento týdenTento týden1609
Tento měsícTento měsíc18861

Partnerské weby