Jistá stará indiánská legenda vypráví o brusinkách jako o „Daru Velkého ducha“. První kytičku brusinek prý přinesla v zobáku holubice a upustila ji na severovýchodním pobřeží Severní Ameriky. Indiáni z této oblasti dali červeným bobulím podle jejich nahořklé chuti jméno IBIMI (hořké bobule). Indiáni brzy poznali velkou léčivou sílu brusinek a používali je na obklady při léčení ran způsobených jedovatými šípy. Červenou barvu plodů používali k barvení koberců a přikrývek. Z brusinek vyráběli i trvanlivé sušené masové placky pemmican (rozmačkané brusinky smíchali s masem a tukem a sušili je na slunci). O několik set let později se od indiánů o brusinkách dozvěděli nově příchozí Evropané a začali je používat jako chutný a zdravý doplněk k masu. Námořníci je používali, díky vysokému obsahu vitaminu C k prevenci proti kurdějím. Pro své výjimečné vlastnosti se brusinky staly brzy známé po celém světě, nejen jako kulinářská lahůdka, ale také jako zdraví prospěšný potravinový doplněk – obsahují hojné množství vitaminů (A,B,C), minerálů ( vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo, nikl, chrom, jod), pomáhají předcházet infekci horních i dolních močových cest a jsou účinné i v prevenci proti zubnímu kazu. V angličtině dostalo toto ovoce název podle růžových květů, které osadníkům připomínaly hlavy ptáků jeřábů – CRANE. Původní crane berry bylo později zjednodušeno na cranberry.
(ngn)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2258452
DnesDnes41
VčeraVčera751
Tento týdenTento týden41
Tento měsícTento měsíc13860

Partnerské weby