Naše tělo se prakticky každý den potýká s toxickými látkami, které se usazují v našich orgánech a tkáních. Dostávají se do nás vzduchem, jídlem i vodou. Pokud cítíte, že byste měli svému tělu odlehčit a pročistit se, tak to udělejte. Takový proces totiž podle některých odborníků dokáže omladit i o několik let.
Vyčistěte si stravu
Detoxikace bez úpravy stravy má minimální efekt. Doporučuje se vyloučit minimálně na dva a půl měsíce ze stravy maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Nahradit mnohé můžeme sójovými výrobky (tempeh, miso), rybami, žitnými a ovesnými obilovinami, obilnými kašemi, luštěninami (čočka, fazole, cizrna, hrách), přidat mnoho zeleniny, ovoce, semínek a za studena lisovaných olejů (lněný, konopný, makadamový apod.). Samozřejmostí je v době detoxikace vyloučení alkoholu a cigaret.
Očista tlustého střeva
Očista tlustého střeva je základním principem detoxikace, protože právě v něm vznikají ty nejstrašlivější toxiny otravující tělo. Průměrný Čech jí velmi málo ovoce a zeleniny, nekonzumuje žádná zrna, málo pije, naopak si dopřává hodně mléčných výrobků, bílého pečiva, uzenin a ohromné množství masa a sladkostí. Velmi málo cvičí a každý den sedí i patnáct hodin. Toto vše přispívá k tomu, že se na stěnách střeva usazují velké nánosy zbytků potravy, zahnívají tam, postupně ucpávají a zmenšují průměr střeva.
Toxické látky se pak dostávají cévním systémem do jater a do celého těla. Nejúčinnější technikou, jak tlusté střevo čistit, je výplach vodou. Postupné napouštění a vypouštění vody o různé teplotě v trvání několika procedur (od tří po osm). Domácí a neodborná aplikace klystýrů je pro mnohé lidi nepřijatelná i nebezpečná, modernější technologie jsou pohodlnější a mnohdy méně časově a psychicky náročné. A hlavně, což je nejdůležitější, bezpečnější.
K detoxikaci jater je ideální zelenina
Po očistě střev se určitě zaměřte také na vyčištění jater. Jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla a pomyslnou „detoxikační továrnou“. Pokud fungují špatně, celé tělo strádá a ostatní systémy těžce pracují. K detoxikaci jater je ideální extrakt z červené řepy, z petržele, z ostropeřce mariánského, z pampelišky nebo z kurkumy (lze použít kari koření).
Pijte zeleninové šťávy
Následně prolijte tělo živinami. Například v odšťavňovači si můžete dělat každý den šťávy, pro začátek alespoň 3 dcl denně. Zkuste kombinaci: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a trochu bílé a červené cibule se špetkou zázvoru a kari koření. Šťávy se dostanou do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitaminů, minerálů, fytoživin, enzymů a detoxikace se urychlí. Zeleninové šťávy je ideální konzumovat nejlépe po celé období detoxikace. Již i během očisty střev.
(mh)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2252773
DnesDnes161
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden823
Tento měsícTento měsíc8181

Partnerské weby