Strava bez lepku, bílkoviny z pšenice, ječmene, žita, jsou jedinou možností pro nemocné s celiakií. To je autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé právě na lepek. V poslední době se ale stala i módním hitem v hubnutí. Odborníci přitom před tímto způsobem shazování kilogramů varují.
Bohužel, tuto dietu stále více lidí drží z důvodu snížení hmotnosti. To potvrzuje i průzkum americké NPD Group z roku 2010, podle něhož až polovina dospělých Američanů omezuje nebo vylučuje ze své stravy lepek.
Jako hlavní důvod uvádějí snadnější stravitelnost bezlepkových potravin a jejich celkově menší zátěž pro lidský organismus. Často na tento způsob stravy přechází i lidé trpící nadýmáním, bolestmi břicha po jídle a plynatostí, i když se při jejich vyšetření neprokáže intolerance ani alergie na lepek.
Zdravá střeva by si však měla s lepkem bez potíží poradit, pokud je strava správná, s dostatkem vlákniny. Takže, pokud trpíte po jídle podobnými obtížemi, neznamená to ještě, že byste měli rovnou přejít na bezlepkovou dietu. Vaše obtíže mohou mít úplně jinou příčinu, což ale může posoudit jenom kvalifikovaný odborník.
Lidé by si měli uvědomit, že se u bezlepkové diety vystavují riziku sníženého příjmu vlákniny, některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B, což může podle nutričního specialisty vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti.
Podle Tanyi Thomasové z Britské dietetické asociace navíc, pokud při bezlepkové dietě nevybíráte skutečně vhodné potraviny, dodáváte svému tělu naopak mnohem více tuků, než by tomu bylo při běžné stravě, proto většina lidí při odstranění lepku ani nezhubne.
(toh)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2182248
DnesDnes101
VčeraVčera619
Tento týdenTento týden1278
Tento měsícTento měsíc9187

Partnerské weby