Málokdo jí v létě odolá. Stačí jeden kopeček, aby osvěžila a člověk se cítil příjemně. Při konzumaci zmrzliny se aktivuje stejná část mozku jako při prožívání pocitů štěstí a radosti. Co všechno o zmrzlině možná nevíte.
Která je nejlepší? V novodobých dějinách patří prvenství v přípravě, prodeji a konzumaci Itálii. Gelato je výraz, kterým se označuje tradiční italská zmrzlina. Oproti americkým a jiným průmyslově vyráběným zmrzlinám obsahuje podstatně méně mléčného tuku, má hutnější, méně našlehanou strukturu. V porovnání třeba s balkánskými zmrzlinami v ní najdeme mnohem méně cukru, vyznačuje se čerstvostí, hladkou konzistencí a výraznou, ale přirozenou chutí všech použitých ingrediencí.
Jakou máte rádi polevu? Ta může prozradit, jaká jste osobnost. Jestliže máte rádi čokoládový topping, zřejmě patříte k optimistům, lidem, kteří dokáží brát život s nadhledem. Kdo si potrpí na čokoládové hoblinky a jiné zdobení z čokolády, ten má být odvážný, energický, kreativní. Slabost pro karamelovou polevu signalizuje člověka spontánního, otevřeného, s vlastním stylem. Zmrzlina sypaná oříšky, mandlemi, pistáciemi je prý charakteristická pro jedince, kterým neschází chuť do života, jsou zajímaví a zábavní.
Která je vaše nejoblíbenější? Zajímavé výsledky přinesla jedna zahraniční studie. Podle obliby zmrzliny se dá soudit na charakter jejího konzumenta. Najdete se v této charakteristice? Jahodové chuti se přisuzuje tolerantnost a oddanost, oříškové svědomitost a sklon k perfekcionismu. Kdo má rád zmrzlinu s mátovým aroma, ten vychází z průzkumu jako typ hašteřivý, opatrný a skromný. Citronovou zmrzlinu milují pohodáři, lidé se spontánními reakcemi, veselí. Jogurtový zmražený kopeček mají preferovat jedinci, kterým neschází empatie, tvořivost, je na ně vždy spolehnutí. Duhové mixy upřednostňují pesimisté a pochybovači.
Nejrizikovější potravina. V létě patří zmrzlina k nejrizikovějším potravinám. Proto je dobré si dávat pozor na to, jak vypadá. Jestliže obsahuje kousky ledu, je nedostatečně promíchaná, lépe ji raději nejíst. Před koupí zmrzliny je vhodné si všímat, v jakých podmínkách se prodává, na čistotu personálu i pracovního oděvu člověka, který ji nabízí. Pokud se rozhodneme pro balenou zmrzlinu ze supermarketu, i u tohoto výrobku je nutné kontrolovat datum minimální trvanlivosti, zda má neporušený obal a za jakých podmínek je v mrazicích boxech skladována. Pokud se objevují na stěnách vrstvy námrazy, výrobek je příliš měkký, zdeformovaný, je to signál špatně udržovaného mrazícího boxu.
Zmrzlina při dietě? Na rozdíl od jiných sladkostí neobsahuje pouze cukr a prázdné kalorie, ale také vejce, mléko, čerstvé nebo mražené ovoce, to znamená, že má určitou nutriční hodnotu. I u zmrzliny je dobré číst složení a nutriční hodnoty výrobku. Kdo si hlídá kalorie, měl by dát přednost „vodovým“ před tučnými smetanovými.
(vos)
DODATEK
Největší spotřebu na světě mají dlouhodobě Američané a Australané. V létě nakupuje zmrzlinu alespoň jednou týdně asi šedesát procent Čechů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2261599
DnesDnes302
VčeraVčera891
Tento týdenTento týden3188
Tento měsícTento měsíc17007

Partnerské weby