Čas dovolených a vytouženého nicnedělání může přinášet i určitá zdravotní rizika. Vysoké letní teploty jsou nepřátelé pro mnoho našich oblíbených potravin. Co je třeba vědět, abychom si léto nepokazili jídlem? Hygienici radí, jak si počínat:
Jdeme nakupovat
Vždy nakupujeme a používáme čerstvé potraviny. Lépe je vyvarovat se před potravinami neoznačenými, podezřele levnými, viditelně pomačkanými nebo jinak smyslově změněnými. Nekupujeme vykrajovanou zeleninu a ovoce, vejce musí být řádně označena. V obchodě si všímáme toho, aby každá balená potravina byla značená i údajem o podmínkách skladování včetně teplot, ale i datem použitelnosti či minimální trvanlivosti. Během léta může být přeprava nakoupených potravin problém. Potraviny, které vyžadují chlazení, to znamená teplotu od čtyř do deseti stupňů Celsia, jako jsou například sýry, jogurty, čerstvé cukrářské výrobky, saláty a podobně je po nakoupení zapotřebí co nejrychleji dopravit domů a uchovat v chladničce. Přeprava jídla autem by neměla trvat déle než třicet minut.
Skladování potravin
Vysoké teploty a vlhkost mají neblahý vliv na trvanlivost potravin, proto není rozumné dělat si nějaké přehnané zásoby. Ovoce a zelenina potřebují sucho, neponecháváme je v igelitových sáčcích, dopřejeme jim čerstvý vzduch. Pečivo uchované v letním období v sáčku je nejrychlejší cestou k jejich zkáze. Přednost dáme bavlněné utěrce nebo bavlněnému kusu látky. Nebalené salámy a uzeniny je třeba zkonzumovat do dvou dnů. Jejich místo v ledničce patří do nejvrchnější části.
Tepelná úprava
Jedním z nejdůležitějších pravidel je zajistit dokonalé provaření a propečení potravin. Drůbež, syrové maso, ryby i syrová vejce skladujeme odděleně od ostatních potravin, řádně tepelně upravíme a také kuchyňské náčiní, kterým potraviny zpracováváme, důkladně omyjeme teplou vodou a saponátem. Pozor například na grilované kuře u kosti ještě krvavé. Rovněž mikrovlnná trouba nezaručí dostatečně tepelnou úpravu syrové drůbeže, protože dochází k nerovnoměrnému ohřevu.
Rychlá konzumace
Pokrmy bychom měli neprodleně po uvaření sníst. Čím delší je čas mezi vařením a konzumací, tím je riziko množení mikroorganismů vyšší. Už jednou uvařené jídlo před opětovnou konzumací důkladně ohříváme. Tím docílíme ochrany před mikroby, které se eventuálně pomnožily během zchlazování potraviny po uvaření. Při skladování dbáme na to, abychom nikdy neskladovali syrové a uvařené potraviny, mohlo by dojít ke kontaminaci.
Dokonalá čistota v kuchyni
I když by měla být kuchyně po celý rok dokonale čistá, v letních měsících to platí dvojnásobně. Dostatečnou pozornost je třeba věnovat pracovní desce, kuchyňskému dřezu, ale také veškerému kuchyňskému nářadí nebo nádobí a udržovat je v dokonalé čistotě. Častou příčinou mikrobiálního znečištění bývají utěrky. Proto je lepší umyté nádobí neotírat, ale po opláchnutí horkou vodou nechat okapat a oschnout. Utěrky pravidelně vyváříme a žehlíme stejně jako hadry na podlahu. Dbáme o výměnu houbiček na nádobí, neboť jsou rájem pro bakterie.
Pozor na osobní hygienu
Důležité je dodržovat osobní hygienu. Mytí rukou teplou vodou a mýdlem před začátkem vaření a během manipulace se surovinami nebo po jakémkoli přerušení práce, po použití toalety nebo před samotnou konzumací jídla by mělo být samozřejmostí.
(mav)
DODATEK
Pozor na čistotu prkének na krájení. Je lepší mít jedno na maso, druhé na ovoce a zeleninu. Po každém použití je dokonale umyjeme saponátem a horkou vodou, nebo vydezinfikujeme. Méně riziková jsou plastová než dřevěná prkénka.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2259251
DnesDnes155
VčeraVčera685
Tento týdenTento týden840
Tento měsícTento měsíc14659

Partnerské weby