Čaj tradiční, jak jej vařili na venkově
- Dvě hrsti suchých plodů zalijeme dvěma litry vody a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Asi v polovině doby varu už změklé plody opatrně rozmačkáváme a dál vaříme. - Odvar scedíme přes velmi husté sítko nebo plátýnko do konvice.
- Šípky znovu zalijeme asi litrem vody a vaříme dál. Stačí už jen asi dvacet minut. Druhý nálev bývá dokonce ještě chutnější.
Takto připravený čaj má sytou hnědočervenou barvu. Jeho chuť je plná, sladkokyselá. Nepotřebuje přislazovat. Je dobrý teplý i studený, velmi osvěžuje. Jediným záporem je, že dlouhý var zničí většinu vitamin C.
Šípkový čaj plný vitaminů
- Šípky rozdrtíme například kuchyňským válečkem, mlýnkem na kávu nebo v hmoždíři a přes noc necháme macerovat ve studené vodě. Na 1 litr vody použijeme přibližně 20 g šípků.
- Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte těsně pod bod varu.
- Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem. Takto připravený nálev sice nemá tak intenzivní chuť, barvu a vůni, ovšem většina vitaminu C v něm zůstala zachována.
Šípky jsou bohatým zásobníkem vitaminů a minerálních látek. Kromě vitaminu B1, B2, P a K obsahují velké množství vitaminu C, který zvyšuje odolnost organismu proti nemocem. Díky obsahu mnoha dalších léčivých látek má utišující a močopudné účinky. Příznivě ovlivňuje metabolismus a rovněž pomáhá při nemocech nervového systému.
(zla)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2261622
DnesDnes325
VčeraVčera891
Tento týdenTento týden3211
Tento měsícTento měsíc17030

Partnerské weby