V létě stoupá počet lidí, kteří onemocní některou z infekčních chorob. Projevovat se mohou zvracením, průjmy, bolestmi břicha. Nejrozšířenějším a nejzávažnějším onemocněním je salmonelóza. Nepříjemné příznaky se mohou objevit už dvanáct hodin po konzumaci zkažené potraviny nevolností, zvracením, zvýšenou teplotou, někdy i zimnicí. Salmonelóza se snadno získává z vajec, nedostatečně tepelně upraveného masa.
Když se chcete vyhnout zažívacím problémům, měli byste vědět, že…
… příčinou zkažených potravin nemusí být jen letní horké počasí, ale i překročení doby spotřeby. Riziko, že potravina bude po prošlé době spotřeby zkažená, je v létě mnohem vyšší.
… v létě není dobré vařit jídlo do zásoby. Zahříváním již uvařeného jídla vytváříte organismům dobré prostředí k množení. Nikdy nenechávejte jídlo po uvaření chladnout v teplé místnosti.
… v horkých letních dnech je lépe se vyhnout konzumaci potravin, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například některé lahůdkářské a cukrárenské výrobky. Určité nebezpečí skýtají měkké salámy, tatarské bifteky, podomácku vyuzené pokrmy, příliš levné potraviny či vykrajované ovoce a zelenina.
… veškeré potraviny konzumované za syrova se musí vždy umýt pitnou vodou.
… vejce patří v létě za obzvlášť rizikové. V ledničce je uchovávejte vždy v pevném obalu mimo dosah jiných potravin. Vejce nakažené salmonelami nemusí mít na začátku žádné znaky zkaženosti. Riziková jsou především jídla s nedostatečným tepelným zpracováním - volská oka, míchaná vajíčka, vejce naměkko a podobně.
… při grilování je bezpodmínečně nutné dbát na to, aby všechna podávaná jídla byla dokonale propečená.
… potraviny se vyplatí ukládat do pečlivě uzavřených obalů a chránit je tak nejen před prachem, ale i hmyzem.
… jistou obezřetnost je třeba zachovat i v kuchyni při přípravě pokrmů. Na porcování masa používejte jedno prkénko a nůž, stejné však už ne při manipulaci s jinými potravinami. Jestliže skončíte s porcováním, maso řádně umyjte, opláchněte použité předměty a také ruce.
… zdrojem nákazy může být i obyčejná voda. Proto je vhodné pít vodu balenou, v originální láhvi, zvlášť když pobýváte v zahraničí, v neznámém prostředí, s nedostatečnými hygienickými podmínkami. Problém může způsobit i kostka ledu. Nikdy nevíte, z jaké vody je vyrobená.
… v létě se vyplatí být opatrný při konzumaci zmrzliny a také jídel, v nichž je majonéza nebo na jejichž přípravu se používá mléko a vejce, a to zvlášť když se tepelně neupravují.
… při konzumaci jídel z konzervy je třeba se zajímat o její vzhled. Neměla by být poškozená, s vydutým dnem, její obsah by neměl zapáchat. Po jejím otevření raději konzumaci neodkládat.
… čistota je půl zdraví. Ruce si umývejte často, nejen před začátkem práce s potravinami, ale i při jejím přerušení. Nutnost dodržování osobní hygieny při návštěvě toalety netřeba snad připomínat.
(es)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1967630
DnesDnes865
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden1767
Tento měsícTento měsíc13235

Partnerské weby