Už od středověku byl černý bez považovaný za čarovnou léčivou rostlinu. Jeho plody, jež na podzim dozrávají, obsahují například vitamin A, který má značné terapeutické účinky, včetně schopnosti snižovat cholesterol. Vitamin B působí proti migréně, zmírňuje deprese, pomáhá při hojení ran, posiluje srdce. Vitamin C, který černý bez bohatě obsahuje, plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Pomáhá zneškodnit volné radikály, působí jako významná prevence chorob srdce a cév, zvyšuje odolnost proti infekcím. Vitamin E je důležitý pro regeneraci tkání, podporuje hojení ran.
Bylinka pro všechny
Lidoví léčitelé považují černý bez za obecně prospěšnou léčivku. Používá se jako prevence angíny, chřipky. Pomáhá při kašli a zácpě, nadýmání, při křečích zažívacího traktu. Doporučuje se na zvýšení pevnosti a pružnosti cév, proti revmatismu, k posílení imunitního systému. Blahodárně působí při nemocech nervového původu, používáme ho tam, kde chceme z těla odstranit nadbytečnou tekutinu.
Ze starých receptářů
Připomeňme některá doporučení ze starých receptářů: Sušené bobule jsou velmi dobrým prostředkem proti průjmu. Užívají se buď celé, nebo se z nich připraví kaše, nebo odvar, kdy potřebujeme dvě polévkové lžíce sušených bobulí na čtvrt litru vody. Výtečným prostředkem při všech chorobách z nachlazení je čaj. K jeho přípravě potřebujeme 25 g květu černého bezu, 25 g lipového květu, 20 g ibiškového kořene. Na hrst této směsi se nalije čtvrt litru vařící vody, scedí a za horka v posteli vypije.
Možná nevíte, že čerstvě utržená zelená kůra černého bezu, která se natluče kladívkem, ulevuje popálené pokožce. Musí však jít o drobnou popáleninu, kdy je kůže pouze zarudlá a lehce zduřelá.
Při horečnatých stavech, nachlazení uleví bezová šťáva.
Bezový čaj lze použít i jako účinné kloktadlo při bolestech v krku nebo k výplachům dutiny ústní při zánětu dásní. K jeho přípravě potřebujeme jednu polévkovou lžíci sušených plodů, které vaříme patnáct minut v půl litru vody. Necháme vychladnout, přecedíme a užíváme dvakrát denně po jídle. Odvar je vhodný i pro diabetiky.
(pru)
DODATEK
Nadměrné užití nepřevařené bezinkové šťávy nebo syrových plodů může způsobit nevolnost, objevit se mohou příznaky otravy.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2219505
DnesDnes24
VčeraVčera639
Tento týdenTento týden24
Tento měsícTento měsíc12030

Partnerské weby