Ročně postihne až třicet tisíc pacientů, z nichž zhruba třetina tomuto onemocnění okamžitě podlehne. Ve většině případů vzniká jako důsledek dlouhodobě probíhajícího cévního onemocnění mozku, jehož příčinou je zablokování průchodu krve nebo krevní výron z prasklé krevní cévky. K rizikovým faktorům patří ateroskleróza - kornatění cév, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak, nadměrná krevní srážlivost, onemocnění srdce, cukrovka, kouření, zvýšená konzumace alkoholu, nadváha a nedostatek pohybu.
Správně zvolená strava působí jako prevence cévní mozkové příhody i jejího dalšího opakování. K základním pravidlům patří nepřejídat se a udržovat přiměřenou hmotnost. Obézní lidé mají častěji vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév, cukrovku a samozřejmě i mrtvici. Je důležité snížit příjem živočišných bílkovin a tuků. Česká kuchyně patří sice mezi velmi chutné, ale ve své typické podobě je i velmi nezdravá. Obsahuje totiž velký počet tučných pokrmů. Za rok každý z nás spotřebuje asi padesát kilogramů tuků, optimální by bylo poloviční množství.
Vysoký příjem soli může uškodit našemu mozku, je prokázáno, že omezený příjem soli má vliv na snížení nebezpečí mozkové mrtvice. K nejvíce slaným potravinám patří uzené maso a uzené ryby, zavináče, slanina, uzeniny, konzervované potraviny, jídla rychlého občerstvení, polotovary, instantní polévky, kečup, hořčice, chipsy a další solené pochoutky. V této souvislosti je třeba připomenout, že i chléb a pečivo obsahují hodně soli, je také důležité omezit pití minerálních vod s vyšším obsahem sodíku.
(žuk)
DODATEK
Bylo zjištěno, že pravděpodobnost výskytu mozkové mrtvice je mnohem vyšší u pravidelných konzumentů alkoholu než u abstinentů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2202636
DnesDnes19
VčeraVčera595
Tento týdenTento týden2310
Tento měsícTento měsíc12386

Partnerské weby