Lněný olej provází evropskou civilizaci od doby, kdy císař Karel Veliký na počátku 9. století obnovil jeho zašlou slávu z římských časů a vydal zákon na pěstování lnu a používání lněných semen. Jeho historie se začala psát už v Mezopotámii, byl

oblíbený ve starém Egyptě a v kuchyni se začal používat v Řecku, kde ho Hippokrates doporučoval jako lék. V oblibě ho měla řada českých a moravských léčitelů, například Ferdinand Kosík z Chomoutovy Lhoty, ovšem v západní Evropě ho proslavila hlavně německá lékařka Johanna Budwig, která na něm postavila svůj koncept léčby rakoviny tlustého střeva. Díky vyššímu obsahu protirakovinných lignanů je totiž účinný při nádorech a vedle terapie rakoviny střev byl prokázán jeho pozitivní účinek v prevenci rakoviny prsu a prostaty.
Lisuje se ze semen lnu setého (Linum usitatissimum) při teplotě, která nepřekračuje 40 °C. Z toho důvodu se nesmí zahřívat a do jídel se přidává až nakonec. Doporučuje se užívat například s tvarohem, který zlepšuje jeho vstřebávání. Kdysi se u nás pěstoval i len prahlý (Linum crepitans), kterému se lidově říkalo hleďák, protože pomáhal zlepšovat zrak. Protože v teple rychle žlukne, měl by se skladovat v chladničce v tmavé láhvi a po otevření je nutné ho spotřebovat do několika týdnů.
Zvláštností lněného oleje je šedesátiprocentní obsah alfa-linolenové kyseliny, která patří k vícenenasyceným omega-3 mastným kyselinám. Těchto zdravých tuků máme ve stravě obecně nedostatek, a tak často bývá desetiprocentní podíl lněného oleje součástí salátových olejů s komerčním označením Omega-3. Populární omega-3 mastné kyseliny se v organismu mění na prostaglandiny, látky podobné hormonům, které pozitivně ovlivňují cévy, činnost mozku, hybnost kloubů, vodní metabolismus, srážlivost krve a také zrak. MUDr. David Frej píše v knize Detoxikace léčivými oleji, že významnou léčivou složkou lněného oleje je i vysoké množství lecitinu a již zmíněných lignanů patřících mezi fytoestrogeny. Vzhledem k prokazatelným protizánětlivým účinkům omega-3 tuků pomáhá při revmatismu, při zánětu kloubů a šlach a při zánětlivých onemocněních střeva, působí pozitivně i na oběhové potíže, snižuje krevní tlak, brání zužování a zánětu cév, arytmii a srážlivosti. Díky antioxidačním účinkům lecitinu snižuje riziko infarktu myokardu a srdečního onemocnění.
Ovlivňuje spalování tuků a blokuje jejich zásobní ukládání v těle a podle několika studií se po jeho pravidelném užívání při akné a ekzémech výrazně zlepšil celkový stav. Zajímavý je i jeho vliv na psychická onemocnění, jako jsou úzkosti a deprese. Nedoporučuje se ovšem užívat během těhotenství a při poruchách krevní srážlivosti.
(mh)

 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2127846
DnesDnes28
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden2633
Tento měsícTento měsíc21339

Partnerské weby