Zvýšená únava, krev ve stolici a změna její pravidelnosti, pocit plnosti, křeče v břiše, průjmy nebo zácpy. To jsou jen některé příznaky, při kterých je třeba zvýšit pozornost. Rakovina tlustého střeva je častějším onemocněním mužů než žen. Počet onemocnění stoupá po čtyřicátém roce života, nejčastěji se objevuje po dosažení pětašedesáti let, rizikovým faktorem je také nadváha. Tento typ rakoviny trápí Čechy nejvíce ze všech národů. Významnou úlohu při rozvoji nádorového onemocnění sehrává strava. Riziko tohoto onemocnění zvyšuje především potrava s vysokým obsahem tuku. Při zpracování tuku totiž střevní bakterie produkují dráždivé látky, které vyvolávají růst polypů, což může vést k rakovině. Ochrannou složkou je vláknina, která snižuje koncentraci tuků a urychluje trávení. Jak tvrdí odborné kruhy, až u poloviny pacientů by se dalo vzniku tohoto onemocnění zabránit změnou životního stylu a preventivními kontrolami u lékaře. Jen patnáct procent případů objeví lékaři v počátečním stadiu, kdy má pacient stoprocentní šanci na vyléčení.
Jídelníček z doby kamenné má být účinnou prevencí proti rakovině tlustého střeva.Vědci z Emory University v Atlantě sledovali přes dva tisíce mužů a žen, jejichž jídelníček připomínal stravu lidí z doby kamenné. Zahrnovala zejména zeleninu, ovoce, houby, luštěniny, obiloviny a libové maso, obešla se bez jakkoli upravovaných a zpracovaných potravin, jako jsou například konzervy, hotová jídla, uzeniny, sladkosti nebo pečivo. U testovaných žen bylo riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva nižší o devětadvacet procent, u mužů dokonce o jednapadesát procent.
(se)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2096366
DnesDnes93
VčeraVčera1172
Tento týdenTento týden3348
Tento měsícTento měsíc18152

Partnerské weby