Ledvinové kameny jsou jednou z nejstarších chorob lidstva. Mezi hlavní příčiny jejich vzniku patří infekce, zvýšená koncentrace krystalických látek složených zejména ze šťavelanů a vápníku, chemické látky v potravinách, nadměrná konzumace soli a slaných potravin, zvýšený přísun některých léků a genetická zátěž. Jakmile se jednou ledvinové kameny vytvořily, je vysoká pravděpodobnost, že se budou opakovat.
Co na talíř nepatří? Bylo zjištěno, že výskyt kamenů přímo souvisí s přejídáním a špatnými stravovacími návyky. Jste-li náchylní k ledvinovým kamenům, mírněte se v konzumaci masa. Živočišné bílkoviny a tuky mohou zvýšit hladinu látek, tedy vápníku a šťavelanů, ze kterých kameny vznikají. To potvrzují mnohé vědecké studie, které za hlavního viníka ledvinových kamenů označují právě živočišné bílkoviny. Lidé se sklonem k ledvinovým kamenům by měli ve své stravě omezit některé potraviny - například jahody, špenát, arašídy, worcesterskou a sójovou omáčku. V jídelníčku snižte příjem sodíku, hlavně kuchyňské soli, uzeného masa a uzených ryb, zavináčů, slaniny, uzenin, konzervovaných potravin, instantních polévek, jídla rychlého občerstvení (fast food), kečupu, hořčice, chipsů a dalších solených pochoutek. V této souvislosti je důležité omezit pití minerálních vod s vyšším obsahem sodíku a pamatovat si, že pečivo i chléb obsahují také hodně soli. Omezte rovněž černý čaj, čokoládu, kakao, kávu, limonády a pivo.
Chcete-li si udržet ledviny zdravé, je nezbytné dodržovat správný pitný režim a denně pít dostatečné množství tekutin. Přijatá voda snižuje koncentraci látek, které mohou vykrystalizovat do kamenů. Mnohé výzkumy potvrzují, že pitím dvou litrů tekutin denně se sníží riziko ledvinových kamenů až o třetinu.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2183129
DnesDnes454
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden2159
Tento měsícTento měsíc10068

Partnerské weby