Játra jsou orgánem pro člověka zcela nepostradatelným, jsou hlavním detoxikačním zařízením těla a právem jsou nazývána „chemickou továrnou“. Zpracovávají živiny včetně tuků, neutralizují a detoxikují četné látky - chemické příměsi potravy, léky, drogy a alkohol. V podstatě každá nemoc je následkem oslabené činnosti jater, způsobené škodlivými látkami přijatými potravou, dechem nebo pokožkou a následně zanesenými do jater krví.
Nemoci jater mohou postihnout z různých důvodů každého z nás, ale pro játra znamená největší nebezpečí alkohol, nesprávná strava s vysokým obsahem živočišných tuků a nepřiměřené užívání léků.
Při onemocnění jater je nezbytné držet přísnou „jaterní dietu“, která se v akutních případech (například při žloutence) drží jen přechodnou dobu, aby se mohly obnovit jaterní buňky. U chronických onemocnění se doporučuje dodržování úpravy stravy dlouhodobě s cílem zpomalit rozvoj onemocnění a jeho následků.
Základním pravidlem je jíst často a pravidelně. Je vhodné si denní stravu rozdělit a jíst pětkrát denně malé porce jídla. Obecně jsou doporučovány vydatnější snídaně a lehké večeře. Pro dietní stravování nejsou vhodné úpravy jídel jako smažení, fritování, grilování a pečení.
Milovníci steaků, roštěnek a pečeného vepřového masa by měli zpozornět, neboť vztah mezi masem na talíři a nemocemi jater prověřovalo několik vědeckých týmů. A doporučení je jednoznačné - při jaterních onemocněních je nezbytné výrazně omezit vepřové a hovězí maso. Z ryb vyřaďte tučné ryby, jako je losos nebo makrela. Nevhodné jsou i vývary z masa.
Vyvarujte se vnitřností, tučných, těžkých, pikantních a kořeněných pokrmů. Tato strava také zvyšuje riziko nemocí jater. Buďte opatrní na to, co jíte, vyvarujte se polotovarů, konzervovaných a průmyslově zpracovaných potravin a instantních směsí. Většina těchto výrobků má vysoký obsah soli a škodlivých přídavných látek.
Nevhodné jsou též uzeniny, slaniny, škvarky. Zvláště při akutních potížích se nedoporučuje konzumace živočišných tuků jako sádlo a máslo. Omezte i mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a smetanu.
Nevhodné jsou rovněž nadýmavé potraviny, proto alespoň dočasně omezte kynuté pečivo, luštěniny a nadýmavou zeleninu, jako je kapusta, zelí, okurky, květák, cibule a česnek.
(žuk)
DODATEK
Pokud vás bude při jaterní dietě honit mlsná, vyhněte se tučným krémovým moučníkům a dalším kalorickým sladkostem. Ze svého jídelníčku vyškrtněte ořechy, čokoládu a mák.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2123713
DnesDnes312
VčeraVčera888
Tento týdenTento týden4073
Tento měsícTento měsíc17206

Partnerské weby