Mnozí lidé po nich sahají jen v období Vánoc nebo jako po chutném pamlsku k vínu nebo pivu. Ale vlašské ořechy si zaslouží , aby se do našeho jídelníčku dostávaly stejně pravidelně jako každá jiná potravina. Z hlediska výživy jsou ceněny pro kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové. Důležité pro organismus jsou nenasycené mastné kyseliny a také velké množství minerálních látek a stopových prvků, které obsahují. Pro lidské zdraví mají celou řadu neocenitelných účinků. K nejvýznamnějším patří jejich blahodárný vliv na kardiovaskulární činnost, nervovou soustavu, snižování cholesterolu. Kromě toho jsou dobrou prevencí proti rakovině, stárnutí, degeneraci všech orgánů. Vědci z Harvardu přišli se studií, která potvrzuje, že ženy, které si dopřávají vlašské ořechy pětkrát týdně v přiměřeném množství, mají až o 27 % nižší riziko vzniku cukrovky druhého typu. Až o padesát procent má snižovat jejich pravidelná konzumace riziko mozkové příhody. Bez zajímavosti nejsou ani výsledky další studie, která tvrdí, že muži, co jedí ořechy každý den po dobu dvanácti týdnů, se dobře starají o vitalitu svých spermií. Už staří Římané považovali vlašské ořechy za omlazující prostředek, který zbystřuje mysl a zrychluje paměť.
(mav)

RADA SPIRITU
Vysoký obsah tuku způsobuje, že ořechy podléhají oxidativním procesům, které jsou příčinou jejich zhořknutí. Proto je důležité ořechy skladovat na tmavém, chladném, ale suchém místě ve skleněné nebo plastové dóze.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1921597
DnesDnes126
VčeraVčera889
Tento týdenTento týden1917
Tento měsícTento měsíc17937

Partnerské weby