Silně aromatický rozmarýn by neměl chybět v žádné kuchyni příznivců zdravé výživy. Nejčastěji používáme rozmarýnu ke kořenění masových pokrmů, ale báječně se hodí na maso upravované na grilu či pečením. Zajímavou chuť dodá mletému masu, nádivkám, rybím pokrmům, salátovým zálivkám, jídlům z rajčat. Rozmarýn lékařský je mimořádně bohatý na vitaminy skupiny B, obsahuje velké množství vitaminu A, čerstvé listy jsou významným zdrojem vitaminu C. Čerstvý nebo sušený je vynikajícím zdrojem minerálních látek, jako jsou železo, mangan, draslík, měď nebo hořčík.
Lidová medicína si rozmarýnu cení jako vzácné bylinky na povzbuzení chuti k jídlu a podpoření trávení. Pomáhá při nechutenství, střevních kolikách, povzbuzuje činnost žlučníku, má protikřečové účinky. Rozmarýn zlepšuje psychickou i fyzickou kondici, používá se při chronickém onemocnění srdce a cév, zkušené bylinářky doporučovaly rozmarýn i na bolest hlavy, při léčení astma. Je vhodnou bylinou při nespavosti, na posílení nervů.
Éterické vonné látky, obsažené v rozmarýnu, se v aromaterapii využívají na posílení soustředění a paměti. Ulevují při infekčních nemocech dýchacích cest, bolestech hlavy, při napěti, stresu a úzkosti. Výtažky z této byliny v olejích a masážních krémech nacházejí uplatnění při revmatických potížích. Tonizující účinek rozmarýnu může napomoci nabrat síly v rekonvalescenci, vhodná je pro celkové povzbuzení a harmonizaci organismu.
Rozmarýn můžeme užívat ve formě čaje, samotný nebo jako součást bylinné směsi, případně pro přípravu vonných koupelí.
(pru)
RADA SPIRITU
S rozmarýnem je nutné zacházet velmi opatrně. Ve vyšších dávkách může dojít k podráždění zažívacího nebo močového ústrojí, zdravotní problémy vyvolat u těhotných a kojících žen. Na pozoru by měli být pacienti s epilepsií.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2149646
DnesDnes458
VčeraVčera745
Tento týdenTento týden3914
Tento měsícTento měsíc17461

Partnerské weby