Doktorka Jana Vlková procestovala hezký kus světa, spoustu toho poznala, aby nakonec zakotvila doma v těsném sepjetí s přírodou. Obzvláště láska k bylinkám, ale i méně tradičnímu kvítí ji dovedla až k vydání „kytičkové“ kuchařky. A nejen o ní jsme si povídaly…
Co vás přivedlo k tomu, že se věnujete konzumaci kytek?
Původně jsem vystudovala ekologii. Na to, abych se věnovala badatelské dráze, jsem málo systematická, a na to, abych pracovala ve státní správě, jsem málo ukázněná. Věnovala jsem se novinařině. Psala jsem hodně o cestování a gastronomii, kde se mi to, co jsem vystudovala, dobře hodilo. Viděla jsem, že v cizině se věnuje stále více pozornosti právě květinám na talíři. Několikrát jsem se setkala v gastronomických restauracích s jídly ozdobenými květy nebo nějakými neobvyklými výhonky. Pak jsem dokonce viděla jedlé květy prodávat na trhu. Začala jsem květiny poměrně systematicky studovat, co se týče gastronomických hledisek, a samozřejmě také ochutnávat.
Když hovoříte o studiu, co si pod tím máme představit?
Když říkám, že jsem studovala kulinární použití kvítí a býlí, tak to bylo většinou ve francouzštině. Tato gastronomická velmoc mi byla velkou inspirací, ale měla jsem k dispozici i prameny ze Švýcarska nebo Kanady. Obracela jsem se většinou ke knihám a to i v době kralování internetu. Domnívám se, že knižní zdroje jsou věrohodnější, ale i tak se mi stalo, že jeden autor některou rostlinu vychvaloval a druhý ji zařadil mezi „jedovaté“. Toto se týká většinou léčivek, u nichž velmi záleží na dávkování. Ale to je jiný obor.
V Čechách je to první taková kniha?
Už zde nějaké podobné knížky vyšly; původní nebo v překladech. Většinou jsou to ovšem spíš takové příručky aplikované botaniky. Často jde o soupisy obsahových látek. Tomu pravděpodobně většina čtenářů ani moc nerozumí. Recepty v nich bývají zcela minimalistické nebo vůbec žádné. Existují také knížky, které se věnují především kosmetickým účinkům a jako součást takových knih bývají i návody na různé lektvary k pití. Usoudila jsem, že i Češi si zaslouží krásnou knížku, která bude seriozně informovat o vlastnostech jedlého kvítí a býlí a s hravostí představovat různé recepty.
Projela jste velký kus Provence, která je mj. vyhlášená pěstováním levandule. Objeví se ve vaší kytičkové kuchařce?
Levanduli je samozřejmě věnována patřičná pozornost. V mém imaginárním žebříčku patří rozhodně mezi „top ten“. Je to geniální rostlina, jejíž vůně je zcela univerzální, hodí se naprosto do všech chuťových kombinací. Dá se na ní péct maso, můžeme ji macerovat v octě nebo oleji, umí vstupovat do moučníků. Navíc je to květina, která sušením ztrácí minimum svých kvalit, takže může „kytkožroutům“ pomáhat přečkat zimu.
Jaký recept je nejexotičtější?
V kuchařce je recept na polévku ramen. Je to čínský import do Japonska, kde velmi zdomácněl. Jedná se o nudlovou polévku podobnou vietnamské Pho. Součástí receptu je v tomto případě i „návod“, jak se má správně polévka jíst. No a ostatní najdete v knize.
Součástí kuchařky je i herbář... Co všechno se v této části čtenáři dozvědí?
Popis každé rostliny začíná nějakým „populárním“ přiblížením, co je vlastně rostlina zač. V dalších odstavcích se čtenáři dozvědí, kde a kdy rostlina roste, respektive u zahradních rostlin, kde ji mají pěstovat. Pak následuje krátký botanický popis zaměřený zejména na jedlé části rostlin a důležité poznávací znaky. A nakonec se mohou čtenáři inspirovat, na co všechno by se mohla rostlina v kuchyni použít. Herbářová část má zvláštní ilustrace: na kresbách tužkou jsou vybarveny pouze ty části, s nimiž se počítá do kuchyně.
Zajímavostí je, že kresby vytvořila dvojnásobná laureátka soutěže o nejlepší botanickou ilustraci Pavla Dvorská.
Které kytky by neměly podle vás chybět na zahrádkách čtenářů Spiritu?
Žádné z těch 99, co jsou v mojí knize (smích).
Tedy snad trochu vážně. Nikdo by neměl zapomínat na pažitku a její nádherné květy, denivky, což jsou moje favoritky. A ti ze čtenářů, kteří nemají vlastní zahradu, jsou na tom možná lépe. V přírodě je totiž spousta jedlých planých rostlin, k nimž se „kytkožrouti“ dostanou zcela bezpracně.
(luv)
Foto: Vendula Šefrnová

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2128465
DnesDnes647
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden3252
Tento měsícTento měsíc21958

Partnerské weby