Sám Hippokrates měl řeřichu ve velké úctě. Svou chutí připomíná ředkvičku. Obsahuje vitaminy A, B, C, E, z minerálních látek vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor nebo chróm. Je bohatým zdrojem tiaminu - vitaminu B 1 a beta karotenu. Její sytě zelené lístky příjemně osvěží nejrůznější pokrmy. Je výborným dochucovadlem zeleninových salátů, polévek, pomazánek, ale výborná je i na obyčejném chlebu namazaném máslem. Řeřicha je tou pravou rostlinou, která se používá k jarní očistě těla, na posílení imunitního systému, ale může napomoci i při dalších zdravotních problémech.
Zlepšuje tvorbu krve, pročišťuje dýchací cesty, tělo zbavuje toxinů. Příznivě působí při ledvinových problémech, podporuje trávení, má příznivý vliv na metabolismus. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a je dobrou prevencí před jejich krvácením. Naši předci považovali řeřichu za skvělý lék na únavu, zvýšení vitality. Řeřicha stimuluje činnost slinivky břišní, žlučníku, jater. Podle celé řady výzkumů výhonky a klíčky řeřichy kromě jiného snižují krevní tlak, působí jako prevence před rakovinou, ateroskleróze. Pro vysoký obsah železa se doporučuje řeřichu konzumovat při anémii, příznivě ovlivňuje funkci střev. Řeřicha je vhodná pro ty, kdo mají problémy s udržením stabilní hladiny cukru v krvi. Řeřiše jsou také přisuzované schopnosti bojovat proti zánětu močového měchýře, trávicím problémům.
(pru)
DODATEK
Řeřicha je jednou z mála rostlin, které lze úspěšně pěstovat doma na okenním parapetu nebo v květináči.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2184120
DnesDnes365
VčeraVčera564
Tento týdenTento týden3150
Tento měsícTento měsíc11059

Partnerské weby