Pochází z východního Středomoří a Malé Asie. Podobně jako tymián slouží k dochucení jídel. Používá se při přípravě zvěřiny, drůbeže, ryb, díky své výrazné pepřové chuti dodá pikantnost vaječným a bramborovým jídlům, bylinkovému máslu, nádivkám nebo mletému masu. Odnepaměti byla tato nenápadná rostlinka také uznávanou léčivkou. Saturejka obsahuje silici s karvakrolem, tymolem a dalšími složkami, dále hořčiny, třísloviny, flavonoidní glykosidy. Nejvíce účinných látek v ní najdeme těsně před a během kvetení.
Čaj z této silně aromatické byliny pomáhá při střevních potížích, především při průjmu a nadýmání, tlumí pocity žízně u diabetiků. Má antiseptické účinky a příznivě působí na záněty sliznic, včetně zánětů horních cest dýchacích. Usnadňuje trávení, přináší úlevu při zažívacích potížích vzniklých dietní chybou. Má mírné močopudné účinky, podporuje činnost žaludku, mírní střevní křeče, odvar ze saturejky má pomáhat při nachlazení a kašli. Saturejka se považuje také za přírodní afrodiziakum, doporučuje se při léčbě frigidity a impotence.
(pru)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1920197
DnesDnes517
VčeraVčera807
Tento týdenTento týden517
Tento měsícTento měsíc16537

Partnerské weby