O celostní medicínu se začala MUDr. Michaela Šimková, lektorka celostní diagnostiky na pražské Akademii léčivé výživy a lékařka z oboru psychiatrie, zajímat již během studií na lékařské fakultě. Více než deset let se věnuje pouze celostní medicíně, kde je hlavním pilířem tradiční čínská diagnostika.
Jak funguje lidské tělo v kontextu ročních období, životních etap a v propojení s přírodou? Co bychom neměli přehlížet?
Tato otázka je velmi široká a nelze ji zodpovědět takto jednoduše… Na to je třeba několik dní speciálního semináře. Ano, fungujeme v sounáležitosti s okolím, životním prostředím, přírodou, máme nějaké vrozené vlastnosti a předpoklady a jiné časem získáváme. To všechno tvoří naši konstituci, kterou je třeba zohlednit při vytváření jídelníčku i zařazování dalších aktivit do našeho života. Každý jsme jiný, originální a takto je potřeba k sobě i přistupovat. Nesrovnávat se s tím či oním člověkem, ale pracovat na hledání toho, co je pro mě vhodné a jakou chci jít cestou. Jakýkoli terapeut vám může být dobrým průvodcem, ale hlavní „drive“ je stejně na každém jednotlivci samém.
Po zimním období přichází jaro a většina z nás se cítí unavená, jak z toho ven?
Záleží na tom, z čeho únava pramení. Velmi často je to už záležitost léta a postupné vyčerpávání rezerv, nebo v zimě málo odpočíváme a dostatečně neživíme element vody - ledviny, které jsou jakousi schránkou naší energie, našimi baterkami. Pak velmi snadno v období tvrdých měsíců, jako je leden a únor, naše rezervy již skomírají a do jara pak přicházíme již znavení a poměrně dlouho trvá, než nás slunce zase nabije a uzdraví.
Co bychom mohli a měli pro své tělo udělat každý den?
To je také velmi individuální záležitost. Každý má jakousi prioritu vzhledem k jeho zdraví, způsobu života, vyznání a dalšímu kontextu. Ale ve výsledku bychom měli co nejlépe pečovat hlavně o své tělo a duši, protože jedině tak můžeme fungovat v radosti a jedině z této pozice má smysl dělat něco dále i pro ostatní. Ve chvíli, kdy sami jsme nemocní, či-li nemáme dostatečnou „moc“ nad svým životem, těžko můžeme ovlivňovat životy jiných. Starejme se o to, co vkládáme do úst, sledujme, zda to našemu tělu prospívá. Starejme se tedy o to, jaké programy vkládáme do své duše a zda nepolykáme něco, co polykat nechceme. Buďme v tomto bdělí, berme si odpovědnost za to, co žijeme a jak žijeme a každý jděme za svým vnitřním štěstím. A také přijímejme do svého života strádání - to posiluje. Číňané tvrdí, že je velmi prospěšné zakoušet chlad a hlad a takto vychovávat i děti, konkrétně prý 30 % hladu a 30 % chladu. A je dobré se každý den trochu zapotit a fyzicky unavit a pořádně se zasmát.
Máte nějakou ověřenou radu, kterou byste mohla předat dál?
To je velmi obecná otázka. Je potřeba pracovat hlavně na sobě a ostatní většinou přichází s tím. A tím myslím jak tělesnou, tak duševně duchovní stránku. Tak ovlivníme život svůj a vlastním příkladem i životy druhých. Doba morálky vnější, kdy nás řídil někdo jiný, a to jak ve smyslu společenském, tak osobním i zdravotním, je pomalu pryč. Nastává doba morálky vnitřní, kdy odpovědnost za naše zdraví, štěstí a životy máme jen my sami. A právě ve vztahu k jídlu to platí dvojnásob. Pídit se, co je pro nás dobré, nedělat ze svého těla popelnici, nenechat se tlačit reklamou do potravin, ptát se po jejich původu, používat vlastní selský rozum a mít i odvahu se na něj spolehnout.
(mav)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2199974
DnesDnes210
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3476
Tento měsícTento měsíc9724

Partnerské weby