Bez tymiánu si v kuchyni nedovedeme představit přípravu pizzy, nakládaná masa, dušenou zeleninu, pokrmy z brambor. Tato silně aromatická bylinka pocházející ze Středomoří byla používána již ve starověku. Je poměrně rozšířenou rostlinou na neobdělaných suchých půdách. Tymián je nízký, v době květu vonný keříček, který má vystoupavé nebo přímé, šedavé větve, porostlé podlouhlými, po okraji obyčejně dolů ohrnutými listy. Tymián je důležitou surovinou pro kosmetický a farmaceutický průmysl, v lidové medicíně má své nezastupitelné místo. Obsahuje třísloviny, hořčiny a především silici s vysokým podílem karvakrolu a thymolu. Ten má značnou schopnost usmrcovat bakterie, tedy je význačným baktericidním neboli dezinfekčním prostředkem. Osvědčuje se při všech plicních, ledvinových nemocech a problémech s močovým měchýřem. V nálevu se používá při chorobách dýchacích cest a při poruchách zažívání. Zevně se tato droga osvědčuje do kloktadel k dezinfekci dutiny ústní a hrtanu. Vhodná je rovněž ke koupelím. Například sedací koupele tymiánu v kombinaci s levandulí, dobromyslem nebo mateřídouškou ulevují návalům krve do hlavy ženám v klimakteriu. V nálevu se používá při chorobách dýchacích cest, při poruchách zažívání, bylinka mírní křečovitý kašel, uvolňuje hleny, s úspěchem se používá proti střevním parazitům. Tymián se ale nedoporučuje lidem, které trápí akutní střevní zánět, srdeční slabost, není vhodné užívat ho v těhotenství.
(pru)
DODATEK
Tymián se dá pěstovat na zahrádce i v truhlících za oknem. Potřebuje spíše vápnitou, kyprou, na živiny bohatou půdu, vyhovuje mu slunná poloha.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2199967
DnesDnes203
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3469
Tento měsícTento měsíc9717

Partnerské weby