Čtenářka Milena L. si v dopise redakci posteskla: "Nemohu si pomoci, ale stále silněji vnímám, že to, co nakupujeme v obchodech a z čeho vaříme, nám moc neprospívá. Dříve chutnal i ten chleba jinak a také mnohem déle vydržel, však byl pro naše předky božím darem. A o chuti sýrů nebo třeba mrkve raději ani nemluvím. Začala jsem přemýšlet, že bych si chleba mohla péct i sama. Ale nemám ponětí, jaká mouka je nejvhodnější, jaké koření přidat a podobně…"
S pečením domácího chleba už má určité zkušenosti například Míša Křížová. Peče nejen čerstvý chléb, ale také rohlíky, housky, medovníky a koláče. Kromě toho vyrábí i vlastní jogurty, tvaroh a sýry, pěstuje na zahradě zeleninu, bylinky.
Co vás vedlo k zájmu o domácí „bio“ potraviny?
Když jsem byla na mateřské dovolené, odstěhovali jsme se do starého domu na vesnici. Splnil se mi dětský sen - žít v přírodě a chovat kozy. Vedle malých dětí se mou zábavou stalo učení toho, jak žít víc v souladu s prostředím, do kterého jsem z města přišla. Jsem dítě z paneláku, ale odmala mě fascinovaly dovednosti našich předků. A protože mi příroda štědře nadělila do rukou, byla to pro mě radost a výsledky se dostavovaly. Začala jsem u zpracování kozího mléka a záhy přišla myšlenka, že k dobrému kozímu sýru je třeba poctivý, voňavý, domácí chléb. Navíc celý život sportuji a mé tělo je mi parťákem pro nevšední zážitky v pohybu, tedy mi není lhostejné, co jím. Nicméně hlubší uvědomování si skladby potravin, které běžně v obchodech nakupujeme, mi začalo docházet až nějaký čas po návratu do přírody. Tady jsem si osahala, jak může vše plynout přirozeně. S péčí o děti jsem začala vnímat souvislosti mezi potravinami, tedy jídlem, a našimi nemocemi. Uvědomila jsem si, že nemáme kontakt se zemí, která nám dává své dary pro obživu. Jídlo, které bezmyšlenkovitě kupujeme v obchodech bez vědomí a úcty, pro nás ztrácí na hodnotě, je pro nás prázdné. Jíme a ono nám jakoby nestačí, proto máme potřebu jíst stále víc. O tom, že jsou nám prodávány potraviny, které až příliš často s přírodou nemají ani za mák společného, raději hovořit nebudu. Ale řekla bych, že si stále více lidí - podobně jako vaše čtenářka - uvědomuje, že jen ve zdravém těle je zdravý duch a že když chceme mít zdravá těla, je prospěšné přestat do sebe sypat chemii.
Co je v rámci domácího pečení chleba nejdůležitější?
Nejdůležitější je láska, se kterou to člověk dělá. Jinak jsou samozřejmě základem kvalitní suroviny. Pokud je to možné, preferuji místní zdroje. Pak jde samozřejmě o čas. Ať má člověk sebelepší ekonomický záměr, nejde nic uspěchat, každá fáze přípravy si žádá svou dobu a správnou teplotu. Nejžádanější je žitnopšeničný chléb, co se týče poměru mouky, doporučuji asi 40 ku 60. Já mám ráda čistě žitný, ale ten je pro mnoho lidí příliš hutný. Na pečení používám žitnou a pšeničnou chlebovou mouku, která je tmavší barvy, protože je mletá z celého zrna. Vozím si ji rovnou ze mlýna. Koření přidávám podle chuti - sůl, kmín, koriandr, badyán, fenykl, anýz, všechno tlumí nadýmání. A samozřejmě se dají přidat různá semínka, zrníčka a ořechy.
V čem je takový chléb jiný, v čem se liší od toho ze supermarketů?
Můj chléb je čistý, je to jen mouka, voda, sůl, koření. Bez jakýchkoli vylepšujících látek, které se běžně v pekařském průmyslu používají. Je to proto, aby byl výsledek vždy stoprocentní.
Rozumím tomu, že si velká pekárna nemůže dovolit, aby se jí chleba nepovedl jen proto, že se pšenice letos úplně nepovedla. Při těch objemech, které pečou, by je to zruinovalo. Poctivý domácí chléb, pokud je dobře skladovaný, tedy v látce nebo papírovém sáčku, vydrží i tři neděle. Samozřejmě vysychá, ale neztrácí na chuti.
Kolik času zabere domácí pečení chleba?
Čas, ten si chléb žádá. Kvásek potřebuje zhruba 5 až 8 hodin na to, aby vzešel. Pak zaděláme těsto, které kyne tak 12 až 24 hodin, to podle teploty při kynutí. Po uválení bochníků si potřebuje těsto ještě pohovět 1,5 až 3 hodiny na ošatce, aby bochník pěkně naběhl a při pečení se neroztrhal. Samotné pečení pak už trvá asi 45 až 60 minut, podle velikosti bochníku.
(zem)
Kontakt: Míša Křížová - 739 858 001, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237379
DnesDnes484
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1317
Tento měsícTento měsíc13444

Partnerské weby