Už od doby bronzové roste ve střední Evropě ořešák královský, jehož semena známe jako vlašské ořechy. Jádra těchto peckovic jsou skutečným pokladem v naší kuchyni. Jsou totiž tak zdravá, že se právem označují za supermany mezi potravinami.
Kromě toho, že chrání člověka před rakovinou, stárnutím a degeneracemi všech orgánů, prospívají především nervové soustavě. Člověk konzumující denně hrst vlašských ořechů má i mnohem bystřejší a rychlejší myšlení.
Kognitivní funkce u dospělých osob konzumujících vlašské ořechy – bez ohledu na věk, pohlaví či etnikum – jsou lepší než u těch, kteří vlašské ořechy nejedí vůbec. Konzumace vlašských ořechů chrání člověka před degenerací paměti a myšlení a může být prevencí Alzheimerovy choroby.
Vlašské ořechy jsou velmi bohaté na řadu antioxidantů, jimž je připisován výjimečně silný – blahodárný – účinek na lidské zdraví. Navíc obsahují také vitaminy a minerály a velmi zdravé rostlinné oleje – zvláště alfa linolenovou kyselinu ze skupiny omega-3 mastných kyselin.
Syrové ořechy je nutné velmi dobře rozkousat. V případě, že jsou pro organismus těžko stravitelné, pomůže, když se z nich odstraní tenká žlutá slupka. Mleté jsou vhodné pro lidi, kteří je nedokážou vcelku rozkousat. Z vlašských ořechů se dají připravit chutná a velmi zajímavá vegetariánská jídla.
Olej z vlašských ořechů je lahodný a výživný, ale zřídka dostupný v obchodech, protože se velmi rychle kazí. Pokud chceme snížit hladinu cholesterolu v krvi a předcházet obezitě, měli bychom potraviny bohaté na kalorie (např. margarín, máslo, salám) nahradit ořechy.
(toh)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1949291
DnesDnes644
VčeraVčera823
Tento týdenTento týden644
Tento měsícTento měsíc18946

Partnerské weby