Pro zdravé a silné kosti existují dvě naprosto klíčové živiny - vápník a vitamin D. Vápník přímo ovlivňuje stavbu kostí a zubů a působí proti osteoporóze, vitamin D zajišťuje vstřebání vápníku. Většina lidí se domnívá, že nejbohatším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Ale vítězství patří máku, který tohoto důležitého minerálu obsahuje mnohonásobně více než mléko. Denní potřebu vápníku pokryjí tři lžíce máku a doporučení odborníků zní - dopřávejte si častěji moučníky s mákem, zvláště ty celozrnné.
TOP potravinou pro pevné kosti jsou mořské a sladkovodní ryby, které jsou bohatým zdrojem vápníku a vitaminu D. Vysoké hodnoty vápníku mají sardinky, losos či tuňák, velké množství vitaminu D získáte ze sledě, úhoře nebo šprotů. Ryby jsou navíc cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí pozitivně nejen na kosti, ale i na srdce.
Osvěžující zdroj vápníku skrývá zelenina. Půl kilogramu květáku představuje denní doporučenou dávku vápníku, stejně tak porce vařeného špenátu. O něco méně ho obsahuje brokolice, hlávková i růžičková kapusta, zelí, kadeřávek a mangold. Bylo zjištěno, že lidé, kteří každý den konzumují zeleninu, jsou mnohem méně postiženi zlomeninami.
Vydatné množství vápníku nabízí zdravé mlsání v podobě ořechů, oříšků a semínek. Nejcennější jsou z nich sezamová semínka. Obsah vápníku obsažený ve třech lžících sezamových semínek nám zabezpečí denní potřebu vápníku. Bohatým zdrojem jsou lískové oříšky následované vlašskými ořechy a mandlemi, vysokými hodnotami vápníku se mohou pochlubit i slunečnicová semínka.
(jam)

DODATEK
Dostatečný přísun vápníku a vitaminu D je nezbytný po celý život. V určitých obdobích života je nutné přijímat vápníku více než obvykle - a to v období růstu během dětství, v těhotenství, při kojení, v menopauze a ve stáří.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2261585
DnesDnes288
VčeraVčera891
Tento týdenTento týden3174
Tento měsícTento měsíc16993

Partnerské weby