Říká se, že sklenice medu ve spíži je jako mít doma půl lékárny. Vědecké studie potvrzují jeho příznivý účinek na posílení imunitního systému pro obsah některých vitaminů a minerálních látek. Díky nim se může organismus lépe bránit virózám. Med by neměl chybět v jídelníčku rekonvalescentů, lidí, kteří prodělali těžká onemocnění a jejichž organismus je značně vyčerpaný. Protizánětlivý účinek předurčuje tuto potravinu jako podpůrný lék při hojení menších ran, zejména v ústní dutině. Med dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů. Na med nedaly dopustit naše prababičky. Pomáhal jim při léčení kašle, fungoval jako přírodní antibiotikum, byl dobrou medicínou na kloktání zapáleného hrdla nebo při bolestivém polykání. Složky obsažené v medu urychlují produkci slinných žláz, poskytují enzymy na trávení potravy. Proto blahodárně působí při onemocnění jater, je nápomocen při léčení vředového onemocnění dvanácterníku a žaludku. Medu se přisuzuje hojivý účinek při léčbě ženských chorob, močových cest, žloutence. Dvě kávové lžičky medu při každém jídle mají být výbornou prevencí proti křečím, například v lýtkách, chvění víček nebo rtů. Osvědčuje se také při nespavosti, nervozitě, konzumace medu je vhodná pro starší lidi, kteří mají problémy s udržením moči, při oslabeném močovém měchýři.
(es)

DODATEK
Konzumace medu může způsobovat potíže některým alergikům. Kdo je citlivý například na akát, tomu nemusí akátový med dělat dobře. Lesnímu medu by se měli vyhýbat alergici na pyl jehličnatých stromů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237958
DnesDnes93
VčeraVčera970
Tento týdenTento týden1896
Tento měsícTento měsíc14023

Partnerské weby