Napadlo vás někdy, jak se vlastně dělají čokoládové bonbony či figurky? Že je to v podstatě alchymie? Tedy pokud se čokoládou nemyslí nepoživatelná „hmota“ bez chuti, nabízená levně v marketech. Ta, o které je řeč, je ručně vyráběná.
Dveře voňavé rodinné manufaktury Jordan z Děčínska otevírá majitel firmy Jaroslav Vaňkát. Afrodiziakální odér kakaa je všudypřítomný a výrobna připomíná spíš kuchyni než továrničku. „Specializujeme se na ruční výrobu bonbonů a čokolád v nejvyšší kvalitě.“ Jaroslav Vaňkát mi jde ukázat, jak se figurky a bonbony rodí.
Základem je kvalitní a přesně temperovaná čokoládová hmota, která koluje ve speciálním přístroji. Tou výrobce naplní plastovou formu s magnetickým uzávěrem, kterou je nutné pomalu otáčet „planetovým pohybem“.
„Ve velkých továrnách točí formou stroje, tady to dělám já rukama,“ směje se majitel čokoládovny. Jak čokoláda u okrajů matrice chladne, vznikne asi dvoumilimetrová vrstva tuhé čokoládové hmoty. Po otevření formy se vyloupnou duté figurky. Ještě ručně zabalit aluminiovým pozlátkem, a je to.
„Vidíte, po vyklopení z formy má figurka krásně sametový lesk a když ji rozlomím, je lom pravidelný a kompaktní ,“ předvádí výrobek spokojeně Jaroslav Vaňkát.
Každý bonbon je originál
Výroba čokoládových dobrot je velká alchymie. Kromě sezonních, například velikonočních a vánočních, motivů se rodinná firma Jordan specializuje na ruční výrobu čokoládových bonbonů. Každý jejich výrobek je originál, který se několikrát otočí v rukách výrobců. Ať jsou máčené, nebo odlévané do forem, s každým je potřeba se doslova pomazlit. Srdcem každého čokoládového solitéru je samozřejmě jeho náplň, neboli těsto. Receptury na něj jsou tajné a manželé Vaňkátovi je vymýšlejí sami, nebo jim jsou inspirací výrobky, které se na Děčínsku tradičně vyráběly v době fungování legendární čokoládovny Diana.
„Ochutnejte tohle,“ dává mi majitel firmy bonbon a dodává: „Víte, co to je?“ Netuším, ale je to moc dobré. „No přece štrúdlová náplň! Tu jsem teď vymyslel, tak testuji, jestli se ingredience osvědčí.“
Náplně bonbonů se polévají čokoládou ručně, nebo na polévacím stroji, případně odlévají do forem. Používá se jak hořká, tak i mléčná čokoláda, které vytvářejí tak zvanou skořepinu. Na závěr přijdou ruční přízdoby, jako příslovečná třešnička na dortu, která dodá bonbonům chuť i vzhled, za něž by se nemuseli stydět ani v nejlepších prvorepublikových kavárnách. A kdo jednou ochutná takovouto pořádnou čokoládu, nikdy už se nějaké náhražky nedotkne. To vám garantuji.
Text a foto: Tomáš Petr

DODATEK
Historie čokolády
Čokoládě prý holdovali již původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. První kakaové boby přivezl do Evropy Fernando Cortéz přímo ze dvora aztéckého krále. Španělské kroniky při dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, byly čokoládové nápoje podávané ve zlatých pohárech v hojném množství. Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se v 16. století stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také exportovali kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie. Postupně se z kakaového prášku začala vyrábět i tuhá čokoláda.
Prokazatelně příznivé účinky
Světové lékařské studie potvrzují příznivé účinky čokolády na cévní systém, srdce, krevní tlak i při prevenci stárnutí a degenerativních onemocnění. Příčinou blahodárných účinků na srdce a cévní systém jsou flavanoly obsažené v kakau. Prášek obsahuje významné množství hořčíku, draslíku, vitaminu A, ale i teobrominu a velmi užitečných polyfenolů. Čokoláda také mírní emocionální stres. Polyfenol epikatechin, obsažený v kakau, může mírnit příznaky Alzheimerovy choroby.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2315336
DnesDnes140
VčeraVčera800
Tento týdenTento týden140
Tento měsícTento měsíc22262

Partnerské weby