Před použitím se musí ovoce a zelenina důkladně očistit. Škodlivé látky je třeba odstranit, ale vitaminy zachovat. Jak postupovat?
Měkké ovoce a zelenina. Měkké ovoce omýváme, jakož i zeleninu pod tekoucí vlažnou vodou, a to důkladně. Jahody můžeme dát do síta, osprchovat, poté jemně osušit. Švestky, rajčata, hrozny pod tekoucí vodou měkkým kartáčkem šetrně očistíme.
Plody s nepoživatelnou slupkou. Jedná se například o banány, citrusové plody, melouny. Při oloupávání banánů by ruce neměly přijít do styku s dužinou, aby se tím nepřenášely pesticidy. U citrusových plodů a melounů platí, že by se měly důkladně omýt v horké vodě s přidáním octa, ten hubí zárodky bakterií. Obzvlášť slupka melounů je často znečištěna salmonelou. Ruce po omytí plodů je potřeba opět důkladně opláchnout.
Ovoce a zelenina s pevnými slupkami. Většina vitaminů - například u jablek, hrušek, okurek, mrkve, cukety - je obsažena ve slupce, proto je nejzdravější. Musíme ji však důkladně opláchnout pod teplou tekoucí vodou. Poté důkladně osušíme.
Saláty a ostatní listová zelenina. Saláty zbavíme vnějších listů a pokud možno košťálu, poněvadž zde se ukládá nejvíce pesticidů. Zbytek opláchneme vlažnou vodou. Nenecháváme ležet dlouho ve vodě, jinak se vyplavují vitaminy.
Houby. U uměle pěstovaných hub stačí hlavičky okartáčovat. Jestliže je chcete raději omýt, pak v sítu, a to jen krátce, aby houby nenasákly vodou.
(nech)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2101989
DnesDnes62
VčeraVčera1169
Tento týdenTento týden2223
Tento měsícTento měsíc23775

Partnerské weby