„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a zdraví prospěšné schopnosti,“ říká bylinkářka Venuše Studničková.

Existují tedy

rostliny, které dokáží rozpohybovat stagnující funkce a orgány, ohřívají je, ochlazují nebo tonizují. A podle toho také chutnají. Zvláštní kategorii tvoří rostliny se štiplavou chutí. Tato skupina stimuluje potní žlázy k pocení, aktivuje krevní oběh, oživuje cirkulaci krve a podporuje funkci vnitřních orgánů. A takové se nám budou hodit právě v tomto období.

I přes charakteristický, pro někoho nepříjemný zápach je česnek odjakživa oblíbený. Patří mezi nejúčinnější (nejen lidová) přírodní léčiva. Ve starověku i ve středověku byl prakticky jediným dezinfekčním prostředkem při infekčních chorobách.Česnek obsahuje téměř 400 různých léčivých a lidskému organismu prospěšných složek. Mimo jiné zvyšuje obranyschopnost organismu, normalizuje vysoký tlak, ředí krev a chrání před kardiovaskulárními a civilizačními chorobami. Má intenzivní regenerační a antioxidační schopnosti.

Mezi zeleninu s největší spotřebou na obyvatele patří cibule. Šťavnatá cibule s ovocně sladkou a štiplavou chutí má křupavou texturu, která je po uvaření vláčná a její štiplavost ustupuje.Charakteristickou chuť i aroma jí propůjčují sirné složky, a stejně jako u česneku allicin.Jehoantibiotické účinky se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy. Cibule rozpouští hustý hlen a působí zároveň expektoračně, ulehčuje vykašlávání. Další důležitou složkou cibule jsou flavonoidy, které například zpevňují žilní stěny.

Mezi nejznámější lidové recepty patří šťáva z nakrájené cibule a cukru nebo medu, dále též cibulový čaj. Takové nápoje usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu. (luv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234866
DnesDnes60
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3374
Tento měsícTento měsíc10931

Partnerské weby