Řekne-li se u nás chmel, pak není patrně nikoho, kdo by si okamžitě nevzpomněl na pivo. Méně však už bude těch, kteří vědí, že chmel u nás roste především planě. Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá, u nás domácí

bylina. Z jejího plazivého oddenku vyrůstají kořeny a výhonky, z nichž se vyvíjejí tuhé, pět až deset metrů dlouhé pravotočivě oplétavé lodyhy. Lodyha je velmi drsná, porostlá příchytnými chlupy, jimiž se chmel zachycuje při růstu na různé opěrky. Hlavní léčebně účinnou látkou chmelových šištic je silice. Nejdůležitější složkou chmelových žlázek je pryskyřice v množství okolo osmdesáti procent, která je asi z padesáti procent tvořena chmelovými hořčinami. Hořčiny a silice povzbuzují chuť k jídlu, působí uklidnění při nervovém předráždění, při nespavosti a lehkých depresích. Účinek chmelových žlázek je intenzívnější a silnější než z chmelových šištic. Převážné množství chmelových šištic se používá při výrobě piva jako látka upravující chuť, dále jako hořčina a navíc jako konzervační prostředek. Čerstvé šištice vyvolávají však někdy podráždění kůže, kožní vyrážky a oční záněty.

Při lehké nespavosti, předrážděnosti a jako prostředek podporující trávení se používá vnitřně nálev: Půl čajové lžičky řezaných šištic na šálek vody. Přelijeme vroucí vodou v uzavíratelné konvici, za občasného zamíchání necháme louhovat 20 minut. Pak přefiltrujeme a užíváme ráno a v poledne před jídlem, večer před spaním. Vždy jeden čajový šálek. Můžeme kombinovat i s kozlíkem lékařským.      

(dra)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234861
DnesDnes55
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3369
Tento měsícTento měsíc10926

Partnerské weby