V lidové medicíně patří k ceněným lékům. Tato jedna z nejstarších plodin má nejen silné výživné vlastnosti, ale významně posiluje zdraví. Možná nevíte, že…

…vitamin E obsažený v bramborách brání volným

radikálům přeměnit se na špatný cholesterol. Vitamin B prospívá nervové soustavě i pokožce, kyselina listová dohlíží na dělení buněk a červené krvinky. 

…šťáva ze syrových brambor se užívá při vředových chorobách trávicího traktu, zácpě a cukrovce. Aplikovaná na kůži mírní zánětlivé stavy pokožky, usnadňuje hojení ran. O jejím užívání by se měly s lékařem poradit osoby, které trpí nějakým vážnějším onemocněním nebo alergií na brambory.

…strouhané brambory jako obklad najdeme ve starých receptářích  v souvislosti s účinnou medicínou při opaření, omrzlinách, vředech. Udělá dobře i rozpraskané kůži.

…konzumace vařených brambor se doporučuje pacientům s vředovým onemocněním žaludku, s nemocemi ledvin a dnou.

…brambory zvyšují imunitu, snižují vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.

…naši předci dávali uvařený horký brambor do lněné utěrky a přikládali ho na bolestivá místa, například při zánětu uší.

…tato plodina má podle vědců obsahovat látku, která se podobá určité chemikálii v léku na snížení krevního tlaku.

…jedna porce brambor pokryje desetinu denní potřeby vlákniny. Ta poskytuje žaludku a střevům neocenitelnou pomoc pro správné trávení.

…díky vysokému obsahu draslíku a vitaminu B6 pomáhají brambory předcházet infarktu a mrtvici.

(se)

DODATEK

Brambory obsahují vitaminy C, B, E, K, draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor, vápník a další tělu prospěšné látky.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234863
DnesDnes57
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3371
Tento měsícTento měsíc10928

Partnerské weby