Kmín patří k nejstarším kořením, existují o něm důkazy už z doby kamenné. Dříve se věřilo, že tato voňavá bylinka dokáže zahánět duchy a démony. Dnes se používá na celém světě, velké obliby se těší zvláště ve Střední Evropě. Kmín známe

především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích.

Botanicky patří kmín do stejné rodiny jako anýz, koriandr, kopr, fenykl a petržel. Tato skupina rostlin se pyšní některými ojedinělými fytolátkami, které vykazují ochranné účinky proti rakovině. Kmín obsahuje éterický olej, který mu dodává kořeněnou a palčivou chuť. Podněcuje činnost žaludku a střev, čímž uvolňuje zastavené trávení, když se člověk cítí jako „nafouklý“. Příznivý účinek na trávení se projevuje také tím, že kmínová silice napomáhá vylučování trávicích šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, působí proti průjmu, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. S oblibou se kmín používá všude tam, kde je nutné vylepšit horší stravitelnost jídla.

Dále působí dezinfekčně, zmírňuje menstruační bolesti a pomáhá proti chudokrevnosti. Vyšší konzumace kmínu nebo šálek kmínového čaje denně je vynikající pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu a zlepšuje kvalitu mateřského mléka. Zároveň prospívá i děťátku, na které se přenáší jeho „větropudný“ účinek. Kmín zvyšuje citlivost na inzulin a je slibným prostředkem proti cukrovce. Žvýkání několika semínek odstraňuje zápach z úst.               

(žuk)

DODATEK

Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín dokáže neutralizovat škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237500
DnesDnes605
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1438
Tento měsícTento měsíc13565

Partnerské weby