Lichořeřišnice pochází z Jižní Ameriky, byla oblíbenou bylinou tamních indiánů. Do Evropy se dostala z Peru a Kolumbie někdy v 16. století. Celá rostlina je jedlá, trochu ostřejší chuti. Obsahuje vitaminy, hlavně céčko, dále železo, draslík a karoten. Nejvíce užitečných látek

obsahuje nať před rozkvětem. Využívají se květy i plody, ze kterých se lisuje šťáva. Lichořeřišnice má antibiotické účinky, chrání organismus před bakteriálním onemocněním. Dokáže likvidovat nežádoucí streptokoky a stafylokoky v těle. Účinně léčí potíže močového ústrojí, je nápomocná při chorobách dýchacích cest. Vhodná je k léčbě defektů kůže, vypadávání vlasů nebo proti lupům. Léčitelé doporučují používat čerstvě vylisovanou šťávu nebo tinkturu při onemocnění močových cest, při obtížích s ledvinami. Šťávu si můžeme vyrobit z vlastních rostlin, tinkturu zakoupíme v lékárně nebo necháme čerstvou kvetoucí nať louhovat po dobu dvou týdnů v čistém lihu. Užívá se třikrát denně deset kapek s čajem nebo s vodou.

(vít)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234873
DnesDnes67
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3381
Tento měsícTento měsíc10938

Partnerské weby