Brutnák je statná kulturní rostlina dosahující až osmdesát centimetrů výšky. Plodem je vejčitá světle hnědá tvrdka. Jako koření se používají čerstvé mladé listy. Názory na jeho léčebné účinky jsou dost odlišné. Dříve se využívaly i jeho modré

květy, které doplňovaly poháry s vínem při slavnostním přípitku.

Brutnák obsahuje velké množství slizových látek, minerální soli, draslík, vápník, karoten, cukry, mangan, v čerstvém stavu i dostatek vitaminu C. Působí močopudně, mírně projímavě, má protizánětlivé účinky. Louhovaný ve víně se doporučoval při srdeční slabosti. Čerstvě vylisovaná šťáva se přidává do nápojů při jarních kúrách, dýchacích potížích, při depresích a nervozitě. Výluhem z listů se omývají rány, je nápomocen při zánětu spojivek, poslouží jako obklad na zanícenou kůži a bércový vřed. Ze semen brutnáku se lisuje olej, který obsahuje látky posilující růst vlasů a nehtů, zpomaluje vznik aterosklerózy a podporuje tvorbu protizánětlivých látek v těle.

Brutnák nachází uplatnění i v kosmetice. Drcená nať zabalená v gáze se přikládá na pokožku s rozšířenými póry. Obklady z mladých listů ochladí zanícenou nebo podrážděnou kůži po slunění. Čerstvá nať je velice šťavnatá, v lidové kosmetice dobře nahradí šťávu ze salátové okurky, lze ji přidávat do různých pleťových masek.            

(rie)

DODATEK

Brutnákem se doplňují různé zeleninové saláty, studené polévky a omáčky, bylinkové máslo, majonéza. Celá nať se využívá jako zelenina.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2260068
DnesDnes242
VčeraVčera730
Tento týdenTento týden1657
Tento měsícTento měsíc15476

Partnerské weby