Roste na pokraji lesů, při cestách, na mezích. Šípková růže je ozdobným keřem, který může dosáhnout výšky až tří metrů a jeho větve se ohýbají k zemi. Kvete od května do července. Na podzim zrají purpurově červené plody, které se mají sbírat

před úplným dozráním. Suší se ihned po utrhnutí. Plody mají nakyslou, příjemnou chuť. Před jejich použitím je nutno odstranit z jejich středu semínka obalená vrstvou chloupků, které by dráždily zažívací trubici. Naopak celé plody se mohou použít k výrobě kompotů. Ze šípku lze vařit čaj nebo připravovat polévky, zavařeniny a víno.

Šípky jsou bohaté na vitamin C, obsahují rovněž karotenoidy, vitamin E, pektiny, cukry, organické kyseliny, éterické oleje. Díky přítomnosti lykopenu mají stejně jako rajčata protirakovinné účinky. Lidová medicína si šípků cení jako drogy, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Plody se doporučují při nervové vyčerpanosti, revmatismu, při nemocech jater a žlučníkových cest. Vitamin C vedle jiných pozitivních účinků na organismus snižuje lomivost kapilár, vitamin K má vliv na normální srážlivost krve. Pití šípkového čaje zvyšuje odolnost proti infekcím, pomáhá při zánětech dásní a paradentóze, působí také jako mírné projímadlo - reguluje činnost střev. Droga zlepšuje metabolismus a celkový zdravotní stav. Pokud chceme, aby si uchoval šípkový čaj co nejvíce vitaminu C, nejprve šípky rozdrtíme a za studena asi hodinu macerujeme. Potom je krátce povaříme, nejlépe v nerezové nádobě, a přikryté necháme ještě nejméně deset minut odstát.

(es)

DODATEK

Šípky můžeme sušit celé nebo je rozříznout na polovinu. Nejlepší je sušení v sušičce, tak nejvíc zachováme vitamin C.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237985
DnesDnes120
VčeraVčera970
Tento týdenTento týden1923
Tento měsícTento měsíc14050

Partnerské weby